Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

Alpaca’s zijn echte kuddedieren en moeten dus in groepen gehuisvest worden

HUISVESTING ALPACA’S | Waar moet je op letten?

Alpaca’s zijn echte kuddedieren en moeten dus in groepen gehuisvest worden. Het liefst staan ze buiten in de weide, want naast dat het kuddedieren worden genoemd zijn het ook buitendieren. Voor de huisvesting van alpaca’s moet je met enkele aspecten rekening houden. Welke precies? We vertellen je het in deze blog!

Ruimte voor alpaca’s

De richtlijn qua ruimte voor twee alpaca’s is minimaal 1000m2. Voor elke extra alpaca kun je 500m2 erbij rekenen.

Omweiden

Als je meer ruimte hebt, kun je het land waar de alpaca’s opstaan verdelen in verschillende stukken zodat je de alpaca’s geregeld kan omweiden. Met omweiden bedoelen we dan dat de alpaca’s zich op een ander stuk van de weide bevinden. Het stuk weide dat dan daarvoor gebruikt is, heeft dan de tijd om te herstellen. Het voordeel voor de alpaca’s hiervan is dat het de kans op wormenbesmetting aanzienlijk verkleint.

Tip: check altijd op giftige planten in en om het verblijf. Haal ze direct weg om de alpaca’s te beschermen.

Zandbak

Daarnaast vinden alpaca’s het heerlijk om lekker te rollen in een zandbak. Dit is goed voor de verzorging van hun huid en vacht.

Omheining

Het hek om de weide moet ongeveer 1,5 meter hoog zijn en moet goed vast zitten (hekwerk of gaas met niet te grote openingen). Als de alpaca’s veel wol dragen, heeft een schrikdraad maar weinig effect.

Open stal voor meerdere alpaca’s

Alpaca’s kunnen jaarrond buiten gehouden worden mits er een schuilmogelijkheid is voor ze. Een open stal is bijvoorbeeld een prima optie voor alpaca’s

  • Voor schaduw in de zomer
  • Voor beschutting tegen wind en regen in de winter
  • Zorg voor minimaal 2 m2 per alpaca in de stal
  • Als de alpaca’s niet naar buiten kunnen, houd dan minimaal 4m2 aan per alpaca
  • Voor moederdieren met jongen, zieke dieren of nieuwe dieren die in quarantaine moeten is het fijn om een extra/aparte stal te hebben

Lichtplaten in het dak van de stal zorgen ervoor dat alpaca’s in de wintermaanden optimaal de lichturen/zonnestralen kunnen benutten.

Bodem

Als bodembedekking in de stal is stro een goede optie. Dit is hygiënisch als je het regelmatig ververst, maar niet noodzakelijk. Gebruik geen zaagsel of houtsnippers, want deze kunnen vast komen te zitten in de wol. Een deels verharde bodem van het verblijf buiten of binnen, zorgt voor betere slijtage van de teennagels.

Voer en drinkwater in het verblijf

Als voerbakken kan in het verblijf gebruik worden gemaakt van halve buizen of dakgoten. Ongeveer een halve meter per dier is aanbevolen. De waterbak moet hoog genoeg zijn zodat de dieren er niet in gaan staan (dit voorkomt vies water). Om natuurlijk voedselgedrag na te bootsen kun je beter hooi in een bak op de grond voeren in plaats van in een hooi ruif.

Meer weten?!

Wil je meer weten over de huisvesting van alpaca’s of heb je eigen ideeën of tips die je met ons en ons publiek wil delen? Stuur dan een mailtje naar productadviseur Mariska Hooijer via advies@garvo.nl of vraag naar Mariska door te bellen naar 0313-472321.

Gerelateerde blogs