Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
6006 alpaca plus garvo

ALPACA’S | Een dag meekijken in het leven van een alpaca

Hoe ziet een dag van een alpaca eruit? Wat doen ze? Wat eten ze? Hoe komen zij de dag door en hoe veel slaapt een alpaca eigenlijk op een dag? Al deze vragen beantwoorden we in deze blog waarin we een dagje meekijken in het leven van een alpaca.

06.40 zonsopgang

Het is nog vroeg in de morgen, maar de alpaca’s zijn al goed wakker. ’s Ochtends is het nog niet zo heel warm dus dat is de ideale tijd voor een alpaca om alvast wat te eten en (een deel van) het voedsel van deze dag te verzamelen. Hierna gaan ze weer even lekker liggen rusten.

08.30 eten

Etenstijd! Van het baasje krijgen ze extra brokken naast het ruwvoer en eventueel het gras. Even is er een piek in enthousiasme en verzamelen ze het eten wat ze kunnen krijgen. Hierna is het weer tijd voor rust.

11.55 rust

Om al het voedsel dat de alpaca’s in de ochtend verzameld hebben goed te kunnen verteren, is er voldoende rust nodig. Op een dag is een alpaca zo’n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt. Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen.

14.15 temperatuur

Zo midden op de dag kan het in de zomer best warm worden. Is het echt warm? Dan stopt de alpaca met grazen en kiezen ze er liever voor om lekker (in de schaduw) te gaan liggen. Dat geeft ook nog weer wat extra tijd om de brokken en het ruwvoer (wat meer vezels bevat) rustig te kunnen verteren door te herkauwen.

18.00 stoelgang

We hebben het nog niet eerder genoemd, maar van alles wat erin gaat, zal er toch ook echt weer wat uit moeten. Een alpaca besteed zo’n drie uur per dag aan urineren en poepen. Dus dat beslaat toch ook al weer een paar uur van de dag.

22.45 zonsondergang

Na een dag spelen, eten, herkauwen, poepen, plassen, rusten en slapen, is het tijd voor het “einde” van de dag. Vaak zijn alpaca’s rond deze tijd weer even goed actief. Een leuk weetje is dat alpaca’s onderling ook enkele uren per dag met elkaar communiceren. Wie weet bespreken ze de dag wel even na. Maar ook daarna, is het weer tijd om te rusten. En dan begint de dag weer van voren af aan, dat is het wonderlijke leven van een alpaca!

Gerelateerde blogs