vertering alpaca's - 6006 alpaca plus

Wist je dat de bovenste lip van alpaca's is gespleten, waardoor ze twee kanten los van elkaar kunnen bewegen?

VERTERING ALPACA’S | De vertering van een alpaca van mond tot kont

Een goede vertering is voor elk dier van groot belang, zo ook voor de alpaca. Hoe werkt de vertering van alpaca’s? In deze blog nemen we je mee in de reis van mond tot kont en bespreken elk belangrijk onderdeel wat een rol speelt in de opname van voedingsstoffen en zo de algehele conditie van de alpaca.

Mond

De alpaca heeft speciale lippen. De bovenste lip is gespleten, waardoor een alpaca de twee kanten los van elkaar kan bewegen. Dit zorgt ervoor dat een alpaca heel selectief kan kiezen wat te eten.

De tong gebruikt de alpaca niet om eten te pakken, in tegenstelling tot andere herkauwers zoals bijvoorbeeld koeien. De tong komt zelfs bijna nooit uit de mond. Ze likken zichzelf en de jongen dan ook niet.

Ze likken dus óók niet om in hun voedingsbehoeften te voorzien, dus een liksteen voor alpaca’s zal niet het gewenste effect hebben” Heb je hier vragen over? Mail dan naar advies@garvo.nl

Alpaca’s hebben snijtanden aan de voorkant van de onderkaak. Deze zijn volledig ontwikkeld na ongeveer 4,5 jaar. Dankzij de kauwbewegingen wordt het voer gemalen en gemengd met speeksel. Speeksel speelt een heel belangrijke rol bij het verteren van voer. Het maakt droogvoer vochtig en voegt verteringsstoffen toe als buffer tegen de verzuring tijdens de fermentatie (in de maag)

De maag

De maag van een alpaca bestaat uit drie delen. Het eerste deel (80% van de maag) is een groot fermentatievat. Net als andere herkauwers hebben alpaca’s een vitaal belang bij de microscopisch kleine organismen die leven in het maagdarmkanaal. Deze bacteriën breken namelijk de cellulose (celwanden) in het voer af. De alpaca levert het voer aan en voorziet in een stabiele omgeving van de maag, waarin de bacteriën de kans krijgen om voedsel af te breken dat wordt gegeten.

In het tweede onderdeel (6% van de maag) zitten de klieren die zorgen voor:

  • Opname van voedingsstoffen
  • Toevoeging van stoffen voor een optimale omgeving voor bacteriën
  • Bufferscheiding tussen eerste en derde deel van de maag

Het derde deel van de maag (11%) is buisvormig en bevat de laatste maagklieren. Hier worden de opgeloste stoffen direct opgenomen.

De dunne darm

De dunne darm van een alpaca is maar liefst 8 meter lang. Hier worden voedingsstoffen verteerd en opgenomen.

De dikke darm en blinde darm

De dikke darm is 6 meter lang en neemt naast water ook vitamines en mineralen op. De darm scheidt slijm uit en hier is overige microbiële vertering mogelijk.

Als de vertering in de maag efficiënt was, blijven er weinig stoffen over die kunnen vergisten in de dikke darm. Dit heeft als positief effect dat de kans op zetmeelfermentatie en dikke darm verzuring verkleint.

Ontlasting

De gewenste uitwerpselen van alpaca’s zijn mooi gevormde keutels. Alpaca’s hebben vaak een of meerdere mesthopen waar meerdere alpaca’s hun behoeftes doen. Over het algemeen grazen de alpaca’s op deze plekken niet. Hier eindigt dan ook de vertering van alpaca’s.

Tip: Ruim regelmatig de mestplekken van de alpaca’s op om worminfecties te voorkomen!