VOORTPLANTING EEKHOORNS | Kenmerken en gedrag tijdens het paarseizoen

Liefde maakt blind… een bekende uitdrukking voor mensen, maar zeker ook voor mannelijke eekhoorns tijdens het paarseizoen. De voortplanting van eekhoorns is een serieuze zaak en mannetjes nemen hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Weet jij hoeveel jongen een eekhoorn gemiddeld werpt? En welke rol de ouders spelen in het leven van de jonge eekhoorns? Lees dan gauw alles over de voortplanting en opvoeding van de eekhoorn in deze blog.

Paringsritueel

Mannetjes zijn het hele jaar vruchtbaar en kunnen jaarrond paren. Vrouwtjes zijn echter slechts twee keer per jaar (in het voorjaar en in de zomer) één dag vruchtbaar. Het paringsritueel start wanneer het mannetje het territorium van het vrouwtje opzoekt. Het vrouwtje probeert hem eerst weg te jagen aangezien het mannetje zomaar binnen dringt. De man reageert door achter het vrouwtje aan te rennen en zijn staart op een speciale manier te bewegen. Deze achtervolging duurt soms dagen, waarbij het mannetje alleen maar oog heeft voor het vrouwtje.

Draagtijd eekhoorns

Na een tijdje zal het vrouwtje een mannetje accepteren om mee te paren. Sommige vrouwelijke eekhoornsoorten laten zich door meerdere mannetjes bevruchten, waardoor sommige jongen verschillende vaders hebben. Na de paring gaan de eekhoorns elk hun eigen weg. Na een draagtijd van ongeveer 5-6 weken worden de jongen geboren. De werpgrootte verschilt per eekhoornsoort, meestal zijn het twee tot acht jongen. De vader is na de paring niet meer aanwezig en heeft geen bijdrage in de opvoeding.

De draagtijd van een eekhoorn is gemiddeld zo’n 5 tot 6 weken.

Groei van jonge eekhoorns

Eekhoorns zijn bij de geboorte naakt en blind. De eerste week blijft het vrouwtje bij de jongen. Als de moeder het nest uit gaat, dekt zij haar kroost toe met nestmateriaal. Gedurende acht tot tien weken produceert het vrouwtje melk waarmee ze de jongen zoogt. Het vrouwtje beschikt over zes tot acht tepels waarmee ze alle jongen tegelijk kan zogen.

  • 3-9 dagen
    • Na drie tot negen dagen begint de haargroei van de jongen en krijgen zij pigment.
  • 21 dagen
    • Rond deze tijd zijn de eekhoorns volledig behaard
  • 21-42 dagen
    • De ondertanden en boventanden komen door. Na 35 dagen gaan de oren en ogen pas open en beginnen de jongen zichzelf schoon te maken.
  • 7 weken
    • Op de leeftijd van 7 weken kunnen de jongen vaste voedingsmiddelen eten en kan begonnen worden met afspenen.
  • 10 weken
    • Na 10 weken zijn de jongen volledig gespeend en na 3 maanden zijn het volgroeide eekhoorns.

Territorium van eekhoorns

Als de jongen volgroeid zijn jaagt het vrouwtje de jongen weg zodat zij een eigen territorium gaan opzoeken voor het zoeken naar voedsel. Elke eekhoorn in het wild heeft een eigen territorium waar hij of zij naar voedsel zoekt (en als het om een winterharde soort gaat ook voedselvoorraden aanlegt). Na 10 maanden zijn de jongen zelf geslachtsrijp, echter overleeft slechts 25% hun eerste winter. Roofdieren, parasieten en ondervoeding zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.

Help ondervoeding voorkomen

Wist je dat je de jonge eekhoorns kunt helpen door ze bij te voeren? 1060 alfamix eekhoorn is bijvoorbeeld geschikt voor alle eekhoornsoorten bij jou in de tuin. Lees er hier meer over. Voor vragen over de voortplanting van eekhoorns kun je altijd terecht via de mail advies@garvo.nl of stuur ons een Whatsapp berichtje via de website.

Gemiddeld wordt een eekhoorn in het wild drie tot zeven jaar oud, in gevangenschap kunnen eekhoorns wel 12 jaar worden.