Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
jonge cavia's

VOORTPLANTING CAVIA’S | Voortplanting en jonge cavia’s

Jouw cavia zwanger? Dan ga je een leuk avontuur tegemoet! In deze blog helpen we je de juiste keuzes maken om de jonge cavia’s zo goed mogelijk groot te brengen. Ook geven we enkele bruikbare tips met betrekking tot het fokken en de fokleeftijd.

Wanneer cavia’s tussen de 2 en 3 maanden oud zijn, worden ze vruchtbaar. Met uitzondering kan dit ook al vanaf 3-5 weken voorkomen.

Jonge cavia’s

De draagtijd van een cavia ligt tussen de 59 en 73 dagen. Zodra de jongen geboren worden, valt op dat ze al haren hebben en de ogen al open hebben. Ze zijn direct klaar om het hok te ontdekken! De eerste weken drinken de jongen melk bij de moeder, maar na 3 tot 4 weken beginnen de jongen met het eten van vast voer. Een jonge cavia kan vanaf dit moment hooi en bijvoorbeeld de smakelijke 1050 alfamix cavia mee-eten met de moeder. Na 3 à 4 weken is het verstandig om de jonge mannetjes (beertjes) bij de moeder en zusjes weg te halen.

Let op: Een zeug (vrouwtjes cavia) is direct na de geboorte van de jongen alweer vruchtbaar. Mocht je niet direct nog een nestje willen, zorg dan dat het volwassen mannetje niet in hetzelfde hok zit.

Fokleeftijd van een cavia

Als je ervoor kiest om te fokken met een zeug, dan heeft het de voorkeur om te dekken met de leeftijd van 6 tot ongeveer 10 maanden oud. Vanaf deze leeftijd kunnen de bekkenhelften van het vrouwtje zich minder goed scheiden, waardoor de jongen minder makkelijk door het geboortekanaal kunnen. Dit kan tot gevolg hebben dat het vrouwtje de jongen niet meer op een natuurlijke manier kan krijgen.

Nieuwe baasjes

Wanneer je de jonge cavia’s overdraagt aan een nieuw baasje is het belangrijk om de juiste informatie mee te geven. Zo weten de nieuwe baasjes ook waar ze aan beginnen als het gaat om het houden van cavia’s. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een duidelijke caviabijsluiter met alle informatie. Deze kun je uitprinten en (door)geven aan het nieuwe baasje.

Tip: geef een zakje van het voer mee dat de jonge cavia’s altijd gekregen hebben.

Gerelateerde blogs