Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

De minimale oppervlakte voor een caviaverblijf is 120cm bij 50cm

HUISVESTING CAVIA’S | Het perfecte verblijf voor je cavia

De huisvesting van cavia’s is een belangrijk onderdeel van hun leven. Houd je je cavia’s binnen of buiten? En met welke verschillen moet je dan rekening houden? In deze blog leggen we je uit waar een hok of verblijf aan zou moeten voldoen om je cavia zo goed mogelijk te huisvesten.

Cavia’s zijn groepsdieren

Net als konijnen houden cavia’s van gezelschap. Zorg dus dat je voor het geluk van de cavia kiest en neem meerdere cavia’s.

Bewegingsruimte

Voor cavia’s is het belangrijk voldoende bewegingsruimte te hebben. De minimale oppervlakte voor een caviaverblijf is 120cm bij 50cm. Per extra dier wat je toevoegt, moet je de helft van deze oppervlakte erbij rekenen.

Binnenhok

In het hok zorg jij als baasje voor goede bodembedekking, een drinkfles, een voerbakje met lekkere 1050 – alfamix cavia en een ruif waar je ruwvoer in kunt doen. Verder is het plezierig voor de cavia’s als zij wat knaagmogelijkheden hebben. Kies in dit geval dan eens voor takken zoals die van de wilg, hazelaar, berk of van fruitbomen. Dit verkiezen wij boven knaagstenen, lees hier waarom. Bovendien hebben cavia’s behoefte aan een schuilplaats. Hier kunnen ze eventueel tot rust komen of schuilen wanneer ze schrikken.

Tip: zorg dat er altijd onbeperkt ruwvoer beschikbaar is voor je cavia’s.

Ideale temperatuur voor cavia’s

De ideale omgevingstemperatuur voor cavia’s is tussen de 18 en 21 graden. Meestal is het in huis rond deze temperatuur, dus je kunt cavia’s prima binnen houden. Als je ze op een koudere plek wil houden dan dienen de cavia’s hier geleidelijk aan te wennen. Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met een hogere voerbehoefte bij kou. De cavia’s zul je dus iets meer voer moeten geven wanneer het kouder is. Vergeet ook niet een warm nachthok ter beschikking te stellen! Aan de andere kant is warmer dan 21 graden is echt niet prettig voor cavia’s, dus probeer dat te voorkomen.

Buitenverblijf

Kies je toch voor een buitenverblijf? Zorg dan dat het verblijf goed geïsoleerd en wind- en waterdicht is. Voorzie in een dikke laag bodembedekking en goede ventilatie. Tip: zet minimaal 4 cavia’s bij elkaar in je buitenverblijf zodat ze elkaar lekker warm kunnen houden.

Gerelateerde blogs