Zomertips voor je huisdieren | Hond

DIEREN | Zomertips voor je huisdieren

In Nederland (en over de hele wereld) krijgen we steeds meer warme, en soms zelf extreem warme dagen. Dit heeft niet alleen effect op de mensen, maar ook op dieren. In deze blog geven we je onze zomertips voor je huisdieren. Of je nu een hond, een kat, een knaagdier of een vogel hebt, je kunt je dier altijd helpen. We vertellen je hoe je kunt zien of je dier het te warm heeft, hoe je je dier af kunt koelen en wat je kunt doen om het jezelf en je dier zo gemakkelijk mogelijk te maken. Veel leesplezier!

Oververhitting

Oververhitting is iets wat je hoe dan ook wil voorkomen, bij elk huisdier. Daarom is het goed om alert te zijn op de eerste signalen dat je huisdier het te warm heeft:

  • Het dier voelt erg warm aan
  • Het dier ademt snel
  • Het dier is lusteloos

Elk dier heeft zijn of haar eigen manier om warmte afFor  te voeren en aan te tonen wanneer het té warm wordt. Zo houden vogels vaak hun snavel open en kunnen honden en katten soms gaan braken.

Hitte bij honden

Honden hebben bijna geen zweetklieren, waardoor ze moeilijk afkoelen. De manier van een hond om af te koelen is vooral door te hijgen. Als je hond dus veel hijgt, kun je er vanuit gaan dat je hond het warm heeft. Voor honden is het belangrijk te zorgen voor schaduw, vers drinkwater en (wanneer je hond hiervan houdt) een lekkere plons in het zwemwater.

Tip: ga niet te lang wandelen bij hitte en plan de wandeling aan het begin of einde van de dag. Denk er ook aan dat asfalttemperaturen ontzettend kunnen oplopen. Zorg dus dat je hond z’n pootjes niet verbrandt.

Hitte bij katten

Wanneer katten het warm hebben, is dat redelijk moeilijk te zien aan het uiterlijk. Er zijn wel enkele signalen waar je op kunt letten zoals futloosheid, snelle ademhaling, verminderde eetlust en braken. Katten zijn dieren die al gauw zelf verkoeling zoeken. Je kunt katten helpen door schaduw te creëren en door vers drinkwater neer te zetten.

Tip: laat een ballon vollopen met water en laat deze enkele uren in de vriezer hard worden. Als de ballon volledig is bevroren, haal je de ballon eraf en leg je de ijsbal in een bak of kom. De katten kunnen nu naar wens genieten van de kou die het uitstraalt en eventueel met de pootjes erin staan.

Hitte bij konijnen en knaagdieren

Konijnen kunnen ook niet zo goed tegen echte warmte. Konijnen worden erg sloom en gaan slecht eten als ze het te warm hebben. De vertering genereert namelijk extra warmte in het lichaam. Je kunt dit checken door te voelen aan de oortjes, hoe warmer de oren voelen hoe warmer het konijn het heeft. Ook knaagdieren zoals cavia’s, muizen en hamsters worden erg futloos bij hitte en gaan minder eten. Bij knaagdieren is het iets beter te zien omdat zij vaak erg snel gaan ademen en slechter reageren op de omgeving.

Wist je dat: Wanneer het warmer is dieren in het algemeen minder voer hoeven te eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden? Hier kan je je voerhoeveelheid op aanpassen.

Konijnen kun je het beste afkoelen door te zorgen dat het hok in eerste instantie al niet in de zon staat. Mocht het dan alsnog te warm worden, dan kun je een bevroren plastic fles met water erin, gewikkeld in een theedoek, in het hok neerleggen. Hier kunnen ze dan tegenaan kruipen om af te koelen. Voor knaagdieren geldt hetzelfde. Je kunt ze ook een beetje helpen door genoeg drinkwater te geven en langharige dieren kort te knippen.

Tip: geef verspreid over de dag wat extra groente. Dit zorgt ook weer voor extra vocht en geeft de dieren de mogelijkheid om wat verder af te koelen.

Hitte bij vogels

Wist je dat het bij vogels heel goed te zien is of ze het warm hebben? Ze ademen dan vaak met de snavel open en zitten met gespreide veren om af te koelen. Zorg dat de kooi te allen tijde uit de zon staat en zorg altijd voor vers water. Een ventilator kan fijn zijn om een ruimte af te koelen, maar zorg wel dat de luchtstroom niet direct op de vogel staat. Dit vinden ze vaak niet prettig.
Let goed op wanneer je vogel ook los in huis rond mag vliegen! Ramen en deuren staan vaak open in de zomer, wat betekent dat je vogel makkelijk naar buiten kan.

Tip: zorg voor een lekker badje voor de vogels, waarbij je het water regelmatig ververst.

Meer zomertips voor je huisdieren?

Ben je op zoek naar passend advies voor “buitendieren” zoals paarden, geiten, schapen en kippen? Vraag het dan aan onze voedingsadviseur Mariska via advies@garvo.nl Heb je nog andere vragen of aanvullende tips? Je kunt ons ook tijdens werktijden bereiken door te bellen naar 0313-472321.