GEZONDHEID KATTEN | De invloed van stress op mensen en katten

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen last hebben van stress. De een heeft het bij grote veranderingen zoals het plots thuiswerken tijdens covid 19, maar de ander kan het al hebben bij een minimale verandering in de structuur van de dag. In deze blog gaan we dieper in op wat stress met mensen en katten doet, wat stress voor invloed heeft op de verspreiding van de kattenziekte en het belang van een goede weerstand.

Stress bij katten

Een kat is een stressgevoelig dier en kan niet gemakkelijk met veranderende omstandigheden omgaan. Stress uit zich bij katten op verschillende wijzen, maar het belangrijkste gevolg van stress is een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand zorgt ervoor dat ze gevoeliger worden voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Stress bij mensen

Op dit moment ervaren mensen veel stress rondom de verspreiding en het oplopen van het covid 19 virus. Een veelvoorkomend gevolg van stress zijn maag en darmklachten. De hersenen en darmen staan continu met elkaar in verbinding via het autonome zenuwstelsel. Als je gestrest bent, kan je buikpijn krijgen omdat je darmen hier volop aan mee doen. Je kunt een opgeblazen gevoel krijgen of last van maagzuur, misselijkheid, diarree of verstopping.

Stress van mensen op katten

Zoals Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde vertelde in een artikel in het AD:

“Veel baasjes zitten hoger in hun emotie dan normaal, of ervaren stress of frustratie. Dat voelen huisdieren aan. We hebben vaak veel aan ze: ze bieden gezelschap, geven rust en hebben —zoals uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt — een positief effect op ons eigen welzijn en gezondheid. We moeten ook zeker steun zoeken bij onze dieren, maar tegelijkertijd hun welzijnsbehoeftes respecteren.”

Kattenziekte

Momenteel verschijnen er veel berichten over nieuwe uitbraken van Feline Panleukopenia (oftewel kattenziekte). Dit is een zeer besmettelijke ziekte die de darmen van de katten zo erg aantast dat ze geen vocht en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Wanneer dit gebeurt zal een negatief effect ontstaan op alle lichaamsprocessen. Uiteindelijk drogen zieke katten helemaal uit en overlijden ze 1 à 2 dagen na de besmetting.

Dierenarts Bob Carriere van de Sterkliniek in Ermelo zegt hierover:

“De dieren komen uit alle windstreken binnen, hebben stress en krijgen daardoor een lagere weerstand”

Het belang van een goede weerstand

Mensen ervaren meer stress op dit moment, katten ervaren meer stress door de veranderende omstandigheden én van de mens. De stress zorgt voor een verlaagde weerstand in de darmen waardoor de kans dat een virus of bacterie zich daar goed kan nestelen groter is. Wat dus ongelofelijk belangrijk is, is het zorg dragen voor een zo goed mogelijke weerstand van jezelf en je kat.

Om een zo goed mogelijke weerstand bij je kat te ondersteunen is de voeding een zeer belangrijk onderdeel. Als eerst moet je ervoor zorgen dat je kat alle bouwstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het is alleen niet altijd zo dat als je kat alles binnenkrijgt ook alles goed verteerd en opgenomen wordt door het maagdarmstelsel. Bij een langere periode het juiste te voeren en een goede vertering te stimuleren bouwt je kat op een natuurlijke manier een goede weerstand op.

Wat kan Garvo betekenen als het om weerstand gaat:

  • Volledige voeding voor katten
    • 5091 katmix zijn krokante brokjes voor katten met alle voedingstoffen die een kat nodig heeft
  • Verteringsondersteuners

Heb je vragen over de (uit)werking hiervan? Wil je ervaringen of je mening delen? Stuur dan een mailtje naar Mariska Hooijer via advies@garvo.nl of bel naar 0313-472321.

 

NB. Naar aanleiding van deze blog zijn wij geïnterviewd door Petfood Magazine en verscheen in september 2020 de uitgave met ons aandeel hierin. Je kunt het artikel hier bekijken!