Nadat de voedster zo’n 29 tot 33 dagen dragend is geweest, worden de kleintjes geboren.

VOORTPLANTING KONIJNEN | Moederkonijnen en haar kleine konijntjes

Als je zelf een vrouwtjeskonijn hebt en je wilt babykonijntjes, is het wel handig om te weten waar je aan begint. Ook op het moment dat de konijntjes geboren zijn is het zaak om ze goed in de gaten te houden en te weten wat je doet. In deze blog zetten wij de belangrijkste informatie over de voortplanting van konijnen en de verzorging van jonge konijntjes voor je op een rijtje.

Drachtige voedsters

Een vrouwelijk konijn, een voedster, is vruchtbaar vanaf 3 tot 5 maanden na de geboorte. Dit betekent dat het konijn vanaf dit moment drachtig kan worden. Je zult aan het einde van de dracht zien dat de voedster begint met het maken van een nest. Hiervoor plukt ze haren bij zichzelf om het nest lekker warm te maken. Als je echt wil fokken met de voedster is het belangrijk dat ze een nestkast tot haar beschikking heeft die groot genoeg is. Dit verschilt uiteraard per konijnenras.

Jonge konijnen

Nadat de voedster zo’n 29 tot 33 dagen dragend is geweest, worden de kleintjes geboren. Op het begin zijn de konijntjes zowel blind als kaal en worden ze gevoerd door hun moeder die ze melk geeft. Het is belangrijk dat de moeder naar behoefte voer krijgt, vaak hebben de drachtige konijnen aan het einde van de dracht en tijdens de periode dat ze melk geven meer voer nodig.

Afstoten van de jongen

Vaak wordt gewaarschuwd om niet de jonge konijnen uit het nest te halen, omdat dan de kans bestaat dat de voedster de jongen niet meer wil verzorgen. De belangrijkste oorzaak voor het verstoten van de jongen door de voedster, is stress. Denk bijvoorbeeld aan stress door te veel licht, te veel lawaai of de geur van een ram. Wil je de gezondheid van de konijntjes controleren? Stel dan eerst de voedster gerust en aai haar. Dit zorgt ervoor dat de stress beperkt wordt en de geur van de voedster op jouw handen komt. Vervolgens kun je rustig de jonge konijnen bekijken en controleren. Zorg dat je het nest niet overhoop haalt, maar het weer netjes achterlaat.

Naar een nieuw baasje

Na ongeveer 3 weken drinken bij de moeder zijn de konijntjes alweer heel wat gegroeid en komen ze uit het nest. Pas na het liefst 8 weken of meer zijn de konijntjes oud genoeg om weg te kunnen bij hun moeder. Belangrijk is daarbij dat de konijntjes helemaal vast voer kunnen eten en niet meer bij hun moeder drinken. Als je een jong konijntje wil, check dan ook altijd of deze niet te jong is. Wanneer jij als fokker de jongen overdraagt aan een nieuw baasje is het belangrijk dat je de juiste informatie meegeeft. Zo weet het nieuwe baasje waar hij/zij aan begint en zo kun jij het konijn met een gerust hart naar een nieuw huisje laten gaan. LICG heeft een duidelijke konijnenbijsluiter met alle informatie hierover. Print deze uit en geef (door) aan het nieuwe baasje!

Voorkom een explosie aan babykonijntjes

Direct nadat de moeder is bevallen van de baby’s is ze alweer vruchtbaar. Houd de ram (het mannetjeskonijn) weg bij de voedster of zorg dat deze gecastreerd is. Ga je niet vaker een nestje fokken? Dan kun je ook de voedster laten steriliseren.

___________________________________________________________________________________________________

Heb jij nog een tip voor nieuwe baasjes van konijnen? Mis je nog iets in deze blog? Of wil je gewoon praten over de gezondheid van jouw konijnen? Dan staan we elke werkdag voor je klaar en staan we je in de zaterdagwinkel bij de fabriek (tussen 8:00 en 12:00 uur) ook graag te woord.