voerbehoefte konijn

De meeste konijnen eten dagelijks zo’n 2,5-3,5% van hun lichaamsgewicht aan voer

VOER KONIJNEN | Voerbehoefte en spijsvertering van een konijn

Een belangrijk onderdeel in het leven van konijnen is voer. Kwalitatief goed voer kan bijdragen aan een optimale balans in het lichaam van een konijn. Hierdoor voelen zowel het konijn als het baasje zich goed en lekker in hun vel. Natuurlijk is voer een breed begrip, want voor konijnen is er meer nodig dan alleen een goede brok of muesli. Ook groenvoer, ruwvoer en water zijn heel belangrijk. Weten wat de voerbehoefte van jouw konijn is? Lees dan verder.

Vers is altijd goed

Voor de spijsvertering van konijnen is het belangrijk dat zij voldoende (ruwe) vezels binnenkrijgen door stro of vezelrijk hooi. Verder moet je dagelijks water verversen, zodat het konijn altijd beschikt over vers en schoon drinkwater. Voer een konijn verder naar de dagelijkse behoefte met konijnenvoer.

Hoe je dit doet?

  • Kijk goed naar de conditie van het dier en stem de voerhoeveelheid hierop af
  • De meeste konijnen eten dagelijks zo’n 2,5-3,5% van hun lichaamsgewicht aan voer
  • Aspecten zoals leeftijd, omgevingstemperatuur, bewegingspatroon en bijvoeding hebben direct effect op de voerbehoefte
  • Houd goed in de gaten of je konijnen het bakje leeg eten en zorg ervoor dat je ze niet teveel voer geeft

Groenvoer en snoepen voor konijnen

In principe mogen verse groenten beperkt bijgevoerd worden aan de konijnen wanneer zij gewend zijn om dit te eten. Als een konijn nog niet gewend is aan het eten van groenvoer, is het van belang ze hier rustig aan te laten wennen. Geef je te snel te veel groenten? Dan is de kans groot dat je konijn bijvoorbeeld diarree krijgt. De darmen hebben tijd nodig om zich te passen aan veranderende eetgewoontes.

Wij raden aan om fruit en snoepjes zeer beperkt aan konijnen te voeren. Als zeldzame snack, om het dier tam te maken of om medicatie toe te dienen, kan het soms wel handig zijn. Zolang het niet standaard aan de konijnen wordt gegeven of in het verblijf terecht komt, is het prima.

Eigen ontlasting opeten

Hoe raar het misschien ook mag lijken, het opeten van de eigen blindedarmkeutels is voor konijnen heel normaal. In de blinde darm worden vezels verteerd en daarbij komen voedingsstoffen vrij die niet worden opgenomen in de blinde en dikke darm. De keutels, met daarin deze voedingsstoffen (vitaminen en mineralen), eet het konijn op om alsnog die stoffen binnen te krijgen en op te nemen. Deze stoffen worden dan na het eten opgenomen in de dunne darm.

De blindedarmkeutels zijn zwart, zacht, glimmend en hebben een sterke geur. Als het konijn deze keutels laat liggen is er iets aan de hand. Dan kan het namelijk zijn dat het konijn:

  • Te dik is
  • Pijnlijke of niet soepele gewrichten heeft, bijvoorbeeld door ouderdom
  • Te veel voer krijgt

___________________________________________________________________________________________________

Heb je behoefte aan gepersonaliseerd voeradvies? Of wil je meer weten over de voerbehoefte van jouw konijn? Stel je vraag dan via Whatsapp aan Mariska via 06-11478535 of mail naar advies@garvo.nl.