wroetdoek varkens

“Ze ruikt het eten in de wroetdoek en gaat dan helemaal los."

VOERVERRIJKING | Een wroetdoek voor varkens

Voor deze blog gingen we langs bij Professor Drabb, een artiest én varkensliefhebber. Hij zocht contact met ons vanwege zijn goede ervaring met de 1030 alfamix swien en wilde graag samen met ons gebruik maken van ons platform om (toekomstige) varkenshouders enkele tips en tricks mee te geven. Bovendien is dit de uitgelezen kans om te praten over voerverrijking, in de vorm van een wroetdoek. Meer weten? Lees deze blog dan gauw verder.

Verzorging varkens

Professor Drabb vertelt: “Ik heb 10 jaar geleden mijn varken Babe overgenomen van een collega-artiest die het moeilijk vond om een varken te verzorgen. Dat zit ‘m voornamelijk in het gedrag. En toen dacht ik: ik geef mijn tuin aan haar cadeau!

‘’De eerste behoefte voor een varken is de ruimte. Het is cruciaal dat een varken zichzelf kan zijn en natuurlijk gedrag kan vertonen. Varkens zijn overdag eigenlijk de hele dag aan het zoeken naar eten en dit gedrag is dan ook belangrijk om thuis te imiteren. Als het beest z’n instinct kan volgen, dan is het zichzelf”.

Extra beweging door natuurlijk gedrag

Bovendien heeft dat wroeten nog een extra voordeel, namelijk de beweging. “Alle spieren worden gebruikt bij het wroeten naar het voer. Hierdoor krijgt het dier minder snel overgewicht en wordt het dier zowel lichamelijk als geestelijk moe door het natuurlijke gedrag te volgen’’.

Tip: Doe nooit het eten voor je varken in een bakje of op een centrale plek. Strooi het mager uit over een grotere ruimte en doe dit zo’n 2 tot 3 keer per dag.

Eten en drinken

Al vanaf jongs af aan wordt Babe, het varken van Professor Drabb, gevoerd met de 1030 alfamix swien van Garvo. “Ze moet heel veel lopen voor een klein beetje voer. Zo moet ze veel bewegen en heeft ze aan het einde van de dag toch de juiste hoeveelheid voer gekregen. Ook het drinken is heel belangrijk. Zo kun je een bakje water met wat stukjes appel erin neerzetten. Babe neemt dan altijd na het eten van het appeltje nog wat extra slokjes water”.

Wroetdoek

Om het voeren spannend te houden kun je wat hout en andere materialen neerleggen. Maar doorgaand op het instinct heeft Professor Drabb nog een voerverrijking uitgevonden waar, zoals hij het zegt, de “pleuris” van uitbreekt zodra het varken hiermee in aanraking komt. Hij noemt het een wroetdoek en om dit thuis te proberen, kun je de volgende stappen volgen:

    • Je neemt een stuk molton/deken van ongeveer 150×120 cm

    • Je legt het doek op de grond neer

    • Je neemt een klein beetje 1030 alfamix swien in je hand
    • Je strooit het voer uit over het doek

    • Je rolt het doek overdwars (diagonaal) op tot een soort rups

      • Je legt er een knoop in

    • Daarna leg je er nog een knoop in
    • Klaar is je wroetdoek!

“Ze ruikt het eten in de wroetdoek en gaat dan helemaal los. Ze probeert met haar neus de knopen los te krijgen zodat het voer eruit komt. Varkens zijn zeer intelligent en je zag ook na een tijdje dat ze haar poten ging gebruiken om het doek vast te houden zodat ze met haar snuit het doek beter open kon leggen. Alles voor voer.”

Belangrijke boodschap

Naast deze tips voor het verrijken van de voerervaring voor je varken, wil Professor Drabb ook graag nog wat meegeven. “Varkens zijn niet lief, mensen vinden varkens lief” zegt hij, waarmee hij bedoelt dat je het echt aan moet kunnen om een varken te houden. Het vergt veel geduld en een modus waarin je goed met je dier om kunt gaan. De professor sluit af: “Ik hou van Babe en ik hoop dat ze lang in goede gezondheid blijft leven. Ze heeft mij ook veranderd”.

Vragen of samenwerken?

Heb jij nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Laat het ons dan weten door te mailen naar advies@garvo.nl. Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen of wil je een leuke ervaring of tip delen met je mede dierliefhebbers? Stuur dan een mail naar communicatie@garvo.nl om de opties te bespreken.