voer watervogels

VOER WATERVOGELS | Welk voer is geschikt voor mijn watervogels?

Gezonde en goed verzorgde watervogels zitten goed in de veren en zien er prachtig uit. Gelukkig zijn watervogels gemakkelijke eters. Afhankelijk van de soort en de situatie, hebben ze wel verschillend voer nodig. Zo eten bijvoorbeeld duik- en zaagbekeenden visrijk voer met een hoger eiwitgehalte, terwijl tamme watervogels in de tuin weer heel andere behoeftes hebben. Het is altijd nodig om het voer af stemmen op de situatie, bijvoorbeeld als de watervogels eieren (gaan) leggen, ze broeden of jongen hebben. Na het lezen van deze blog weet je welke verschillende watervogelvoeders er binnen het Garvo assortiment bestaan en welk voer het meest geschikt is voor iedere situatie.

Algemeen voeradvies

Basis

Voor alle watervogels geldt dat een goede basis ontstaat met een goed basisvoer (een onderhoudskorrel) wat minimaal ca. 80% van de voeding moet zijn. Dit betekent dat al het eten wat het dier op een dag krijgt voor minstens 80% moet bestaan uit bijvoorbeeld de 816 watervogelkorrel conditie/show.

Aanvullend

De overige 10-20% van de dagelijkse voeding kan bestaan uit aanvullend voer als verrijking zoals groenvoer (waterplanten, gras en bladgroente) of granen. Hiervoor is de 5010 eendengraan bijvoorbeeld uitermate geschikt, want deze kan ook onder water in bakjes worden aangeboden. Watervogels eten van nature waterplanten op de bodem van de vijver of sloot. Door de granen onderwater aan te bieden stimuleer je het natuurlijke gedrag. Tevens voorkom je dat andere vogels gaan meegenieten.

Jonge dieren

Voor jongen dieren kun je het beste een opfokkorrel gebruiken zoals de 805 watervogel opfokkorrel 2mm. Deze korrels zorgen voor een optimale en gelijkmatige ontwikkeling. Dit kan gevoerd worden vanaf de eerste dag tot ongeveer 12 weken oud.

Maagkiezel

Maagkiezels zijn steentjes die fungeren als maalstenen om de korrel en granen in de krop te vermalen. Het vermalen voedsel is beter te verteren waardoor voedingstoffen beter opgenomen worden. Dit moet altijd beschikbaar zijn voor een watervogel.

Eenden, ganzen en zwanen

Het voer voor eenden, ganzen en zwanen is te verdelen in 4 groepen, afgestemd op de situatie waarin de dieren zich bevinden.

Duik- en zee-eenden

Het voer voor duik- en zee-eenden is ook in 4 groepen te verdelen, afgestemd op wat jij voor de watervogels in gedachten hebt. De hoeveelheid eiwit dat je wil voeren, is afhankelijk van het ras eenden dat je houdt en wat deze in de natuurlijke situatie eten. Daarnaast hebben jonge duik- en zee-eenden meer eiwit nodig dan volwassen dieren.

Voerweetjes

Voerplaats

Voor jonge dieren hebben voerbakken de voorkeur. Volwassen dieren kunnen gebruik maken van trapbakken. Voer de korrels het liefste op het land in een platte bak of via een voederautomaat.

Voerwijze

Als er meerdere watervogels zijn, betekent dit dat er meerdere voerbakken nodig zijn. Zorg ervoor dat alle dieren rustig kunnen eten en maak zo nodig meerdere voederplaatsen.

Voermomenten

Voer de watervogels het liefste twee keer per dag. Zo voorkom je dat de korrels eventueel vochtig en schimmelig worden.

Water

Zorg dat het drinkwater (in veel gevallen het vijverwater) te allen tijde schoon is! Als de vijver schoon is, zijn drinkbakken overbodig. Watervogels moeten altijd beschikken over schoon water, dus mocht je niet zeker zijn van de vijver kun je altijd losse drinkbakken neerzetten met vers water.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle watervogelvoeders van Garvo en volg het schema om tot jouw ideale voerkeuze te komen.