Varkens scharrelen per dag wel 6-7 uur naar voer!

VOER VARKENS | De voerbehoeftes en vertering van varkens uitgelegd

Welk voer is voor varkens het meest geschikt? Varkens zijn omnivoren, wat betekent dat ze eigenlijk alles eten. Van nature scharrelen, wroeten en grazen ze zo’n 6-7 uur per dag om voedsel te verzamelen. Daarnaast staan ze bekend als echte snoepkonten! Varkens zijn sobere, maar wel actieve dieren. Hoe werkt hun spijsvertering dan? Waarom zijn de darmen zo’n belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van een varken? We geven je graag antwoord op deze vragen in deze blog.

Te zwaar

Er is een groot verschil tussen voeding voor (vlees)productievarkens en hobbyvarkens. Het hobbyvoer dat Garvo produceert bevat meer vezels, biedt structuurrijk voedsel en is gericht op een lang varkensleven. Een belangrijk aspect hierbij is de groei van de varkens. Voor een hobbyvarken is het belangrijk dat deze langzaam groeit. Wanneer deze varkens te snel groeien, vergroot dit de kans op vette varkens en heeft dit een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van het varken. Over het algemeen zijn er veel varkens te zwaar, met alle gezondheidsproblemen als gevolg.

Tip: Gebruik een gedeelte van de dagelijkse hoeveelheid voer voor varkens om als ‘’snoepje’’ te gebruiken om overgewicht te voorkomen.

Vertering

Stap 1: bek

De vertering van een varken begint in de bek. Hier wordt speeksel toegevoegd aan het voer, en daardoor begint de vertering van zetmeel. Veel kauwen bevordert de aanmaak van speeksel en meer speeksel betekent een betere startvertering.

Stap 2: maag

In de maag van het varken worden de eiwitten afgebroken. Aan de voedselbrij wordt gal toegevoegd voor de toegankelijkheid van de voedingstoffen. De maag is een zure omgeving waar overtollige bacteriën gedood worden.

Stap 3: dunne darm

In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen door de darmwand. Enkele voorbeelden van voedingsstoffen zijn: aminozuren, vetzuren, enkelvoudige suikers, mineralen en vitamines. Dit zijn voedingsstoffen die varkens zelf niet aan kunnen maken en daarom moeten ze hier aan de voedselbrij onttrokken worden.

Stap 4: dikke darm

In de dikke darm worden de plantaardige celwanden (vezels) afgebroken tot energierijke vetzuren. Er wordt water onttrokken aan de voedselbrij en daarnaast wordt op deze plek ook vitamine B aangemaakt.

Stap 5: ontlasting

In de mest van het varken zitten de onverteerbare voedselresten en de niet opgenomen voedingsstoffen.

 

Diergezondheid

Het is cruciaal dat het basisvoer van de varkens alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat in de juiste verhoudingen. Daarnaast moet de darmflora goed in balans zijn, zodat alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in de bloedbaan. Een goede gezondheid begint in de darmen (een goede darmflora balans). Als de darmen niet goed functioneren, worden de voedingsstoffen niet goed gezuiverd en of niet goed opgenomen. Wanneer afvalstoffen het lichaam niet kunnen verlaten, leidt dit tot ongewenste ophopingen in de organen of het lichaam. Niet opgenomen voedingstoffen leiden tot tekorten. Het lichaam en de organen kunnen op deze manier niet optimaal functioneren met gezondheidsproblemen als gevolg.

Sommige andere aspecten hebben ook effect op de darmen:

  • Stress (denk hierbij aan: ziekte, onrust in de groep, spanning)
  • Onjuiste voedingsstoffen (te veel of juist te weinig)
  • Medicatie (zoals antibiotica en wormenbehandeling)

Tip: wil je de darmflora van je varken een echte boost geven? Geef dan eens wat 9501 garvolife.

Meer informatie?

Wil je meer weten over voer voor varkens of heb je vragen? Lees dan zeker eens het Grote kleine Varkenshandboek (GKVHB) van Ragnhild Diepens.