VERZORING VARKENS | Zo voldoe je aan de basisbehoeften van een varken

Een varken als huisdier kan een verrijking van je leven zijn. Wel is het een dier dat – zoals elk ander dier – de nodige aandacht, tijd, liefde en verzorging van je vraagt. Waar moet je nou precies op letten? Aan welke minimale eisen moet je qua verzorging voldoen om een varken goed te kunnen verzorgen? In deze blog zetten we alle basisbehoeften van een varken voor je op een rijtje. Zo kunnen jij en je varken(s) meer van elkaar en van het leven genieten!

Voer en water

Een varken kun je het beste twee keer per dag voeren. Het water dient regelmatig ververst te worden.

Let op: Geef je varkens geen vlees. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.

Toilet

Heel typisch voor varkens is dat zij hun behoeftes niet in de stal doen, maar meestal op een vaste plek daarbuiten. Het is ook belangrijk om de mest regelmatig op te ruimen. Op deze manier voorkom je eventueel (her)besmetting van wormen. Om de stal goed schoon te houden, kun je het stro één keer per maand verversen.

Verveling

Varkens zijn echt dieren om bezig te houden, je moet hun gedrag en wereld echt verrijken. Dit kan bijvoorbeeld door bezigheidstherapie of kauwspeeltjes. Maar ook door voerverrijking. Hierbij biedt je eten aan zoals gras, hooi, kuil, stro of takken, maar dan ook op een andere manier. Zoals bijvoorbeeld Mojo en Kenny uit onze voerverhalen. Hun baasje doet af en toe was lekkers of een beetje voer in een uitgeknipte fles zodat de varkens actief bezig moeten zijn om hun eten te krijgen. Bovendien kun je het natuurlijk gedrag van de varkens stimuleren, denk hierbij aan het scharrelen, wroeten en grazen.

Klauwen

De klauwen van een varken groeien hun hele leven door. Bij varkens die op een harde ondergrond lopen en voldoende beweging krijgen, slijten de klauwen op een natuurlijke manier. Is dit niet de omgeving van het varken, dan kan dit betekenen dat de klauwen te lang worden. Te lange klauwen bieden de volgende oncomfortabele situaties met zich mee:

  • Het kan varkens hinderen bij het lopen
  • Het kan een afwijkende stand van de poten veroorzaken
  • Er kunnen gezondheidsproblemen opspelen

Tip: begin vroeg met de training voor het bekappen van de klauwen ter gewenning. Dit voorkomt later noodzakelijke narcose en stress bij het varken. (Voor meer informatie verwijzen we je graag naar Ragnhild Diepens)

Huid

De huid van een varken vraagt ook enige verzorging. De beste natuurlijke zonnebrandcrème die er voor varkens bestaat is modder. Vandaar dat ze ook erg kunnen genieten van een modderbad. Dankzij dit laagje modder worden de varkens ook beschermd tegen vliegen, muggen en huidparasieten. Naast modder, vinden varkens het vaak ook heel prettig om geborsteld te worden. De kleur en toestand van de huid mede verraden veel over de innerlijke conditie van het varken. Gezonde voeding zorgt ervoor dat de huid soepel en sterk is.

Tip: zorg dat de varkens de mogelijkheid hebben tegen iets stevigs aan te schuren zoals bomen, palen, struiken, harde borstels etc. Zo hebben ze zelf ook de mogelijkheid voor hun huid te zorgen.

Gebit

Jonge varkens hebben net zoals kinderen een melkgebit. Vanaf 8 tot 12 maanden wisselen zij van snij- en hoektanden en valse kiezen en zo groeit langzaam het definitieve gebit.

Tip: tijdens deze wisselperiode kan het varken behoefte hebben om te bijten en/of kauwen op voorwerpen.

Bij ongeveer 22 maanden is het definitieve gebit compleet. Let erop dat met name niet gecastreerde mannetjes (beren) vaak flinke hoektanden ontwikkelen. Deze kunnen verkeerd groeien, dus houdt dit in de gaten. Zolang je een vinger tussen de huid en de tand kunt houden is er geen probleem. Kan dit niet meer? Neem dan contact op met de dierenarts om de hoektanden in te korten of zelfs te verwijderen.

Door met grote regelmaat je varken(s) goed te bekijken vallen veranderingen je eerder op en kan je daarnaar handelen. Ook hier geldt: het oog van het baasje zorgt dat het varken in de juiste conditie blijft.

Oren

Het is aan te raden om regelmatig de oren van je varken te checken. Er kunnen namelijk verschillende problemen voorkomen aan de oren:

  • Modderproppen
    • Deze kun je gemakkelijk zelf uit de oren weghalen
  • Oormijten
    • Dit herken je doordat varkens veel met hun hoofd schudden
    • Het is op te lossen door oorzalf van de dierenarts
  • Oormerken
    • Controleer of de merken nog goed zitten
    • Check of de oren niet uitgescheurd of ontstoken zijn
    • Pas op dat ze niet ergens achter blijven haken met de oormerken

Ogen

Vooral bij varkens met een rimpelige huid, zoals hangbuikvarkens, is het belangrijk om vaak te controleren of de huidplooien rond het oog goed schoon zijn. Houd goed in de gaten dat de ogen niet ontstoken zijn en dat het ooglid niet naar binnen krult. Dit laatste zorgt voor irritatie in het oog.

Tip: als om welke reden dan ook een medische behandeling nodig mocht blijken dan bevelen we hierna 9501 garvolife aan om de darmflora opnieuw te activeren.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of wil je van een van de aspecten meer weten? Of gewoon praten over de gezondheid van jouw varken? Mail dan naar advies@garvo.nl of vraag naar onze Productadviseur Mariska Hooijer via 0313-472321.