VARKENS | Meeleren met de basiscursus varkenskunde van Mariska

Op zaterdag 1 juni 2020 heeft Mariska (productadviseur bij Garvo) deelgenomen aan de basiscursus varkenskunde. “Mijn doel is om steeds weer meer bij te leren over alle diersoorten waarvoor we bij Garvo voer maken”. De dag vond plaats bij boerderij en B&B de Distelweide en werd geleid door Ragnhild Diepens (varkoloog, schrijfster van Het Grote Kleine Varkenshandboek en voorzitter van de Hobbyvarkenvereniging). “Het omvat alles wat jij en ik ooit willen weten over varkens” en daarom delen we dit graag met je in deze blog.

Garvovoer

Ragnhild vertelt: “Het assortiment van Garvo bevat de alfamix swien (1030). Dit is een gevarieerde muesli speciaal samengesteld voor hobbyvarkens en hangbuikzwijntjes. Veel baasjes maken hun varkens gelukkig met deze smakelijke en voedzame muesli. Het voedingsadvies wat ik geef bij deze muesli hangt vaak samen met de algehele verzorging van varkens. De voeding heeft een direct effect op de gezondheid van het dier, maar ook de huisvesting en verzorging zijn daarop van invloed. “

Van big tot bejaarde

Om te beginnen werd het dier zelf uitgebreid besproken. Welke afkomst heeft het hobbyvarken? Wat is nu een echt minivarken? “Het meest interessante van dit deel vond ik de verschillende levensfases die een varken heeft. In deze cursus werden 6 stadia aangehouden. Binnen elk stadium heeft een varken speciale behoeften op het gebied van voeding, verzorging, huisvesting en socialisatie. De jonge biggen zijn super schattig, maar ook deze groeien op. Een varken in huis is qua gedrag ongeveer te vergelijken met een 3-jarige peuter. Weet jij wat het inhoud om een varken op te voeden?

Echte alleseters

Varkens zijn echte alleseters. Zit er ergens een lekker geurtje of smaakje aan, dan gaat een varken wel even proeven. Zij onderzoeken alles met hun bek en niks is veilig. Een paar voorbeelden die Ragnhild gaf van gesneuvelde spullen door varkens zijn onder andere een afstandsbediening, kamerplanten, tandpasta, beddengoed, fotoboeken, etc. Let dus heel goed op waar je varken allemaal bij kan, geeft zij aan.

De beste manier van varkens belonen tijdens het trainen is dan ook met behulp van voeding, want hier lusten ze altijd wel wat van. Tip van Ragnhild: Zet aan het begin van de dag de hoeveelheid voer die je varken op 1 dag mag klaar in een bak. Wil je je varken belonen? Pak dan elke beloning uit deze bak, zodat je varken niet te veel extra’s krijgt. Varkens zijn namelijk zeer gevoelig voor overgewicht.

Move the pig

“Ook over de training en socialisatie van een varken werd veel nuttige kennis gedeeld. Het is bij varkens echt heel belangrijk om duidelijk en consequent te zijn in de opvoeding. Doe je dit niet, dan gaat het varken zich hier ook naar gedragen. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is ‘’Move the pig’’. Dit is een strategie waarbij je in dezelfde ruimte van het varken op het dier af loopt en het varken vervolgens voor jou aan de kant gaat. Wanneer het varken dit doet, betekent het dat hij jou ziet als zijn baasje en jij boven hem in de varkensrangorde staat. Dit is zoals het zou moeten zijn als je een hobbyvarken als huisdier wil houden.

Heb jij een hobbyvarken thuis, werk jij met varkens of zit je eraan te denken om een hobbyvarken uit te gaan kiezen als gezelschap? Dan is deze basiscursus zeker een aanrader om te volgen. Op een laagdrempelige manier wordt zeer interessante en nuttige informatie geven.