Varkens zijn van nature erg actief en heel nieuwsgierig

HUISVESTING VARKENS | Hoe houd ik een varken bij huis?

Een varken heeft voldoende ruimte nodig om z’n beste leven te kunnen leiden. Er zijn enkele gemakkelijke zaken die je kunt regelen voor de huisvesting van varkens zodat ze elke dag van elk seizoen zich zo goed mogelijk voelen. En net als mensen, zijn varkens ook enorm sociale wezens. Denk hier dan ook zeker goed over na als je een varken aanschaft. In deze blog de benodigde informatie over de huisvesting van je varkens.

Buitenruimte

De ruimte die je nodig hebt voor je varkens is afhankelijk van het aantal varkens én de grootte van de varkens. Het minimale oppervlakte dat je nodig hebt voor een varken is 75 vierkante meter. De buitenruimte is een belangrijke plek voor deze dieren. Varkens zijn van nature erg actief en heel nieuwsgierig, daarom is een goede buitenruimte met zowel een verhard als een onverhard gedeelte belangrijk. Voornamelijk graseters zoals KuneKune varkens worden erg blij van een grasweide. Bij te weinig ruimte kan een varken van een mooie groene weide een omgeploegd veld maken. Met een modderpoel of waterpoel maak je daarentegen alle varkens blij.

Omheining van de buitenruimte moet stevig genoeg zijn. Daarnaast moet het voor de varkens niet mogelijk zijn om er onderdoor te wroeten.

Wist je dat: Varkens kunnen niet zweten, daarom hebben ze in de zomer écht een water- of modderpoel nodig om af te kunnen koelen. En natuurlijk voldoende schaduwplekken.

Stal

De stal van een varken moet beschutting bieden tegen regen en kou. Bovendien moet de stal vrij zijn van tocht en vocht. Om goed warm te blijven is een dikke laag bodembedekking (stro) gewenst. En natuurlijk, zoals we al eerder aangaven, voldoende ruimte voor het aantal varkens. Bij de stal is de uitloop belangrijk voor de varkens om te kunnen mesten.

Soortgenoten

Varkens zijn echte gezelschapsdieren en halen geluk uit het omgaan met en het gezelschap van andere varkens. Ze zijn niet graag alleen. Andere dieren kunnen ook prima gehouden worden met varkens, maar zullen niet volledig kunnen voorzien in de sociale interactie die varkens nodig hebben. Het is dus het beste om een varken een varkensvriendje of vriendinnetje te geven.

Wist je dat: Afhankelijk van het feit hoe close je met een varken wilt omgaan, dien je je ook van je eigen gedrag bewust te zijn,

Voor meer informatie verwijzen wij naar het Grote kleine Varkenshandboek (GKVHB) van Ragnhild.