Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

"De uitdrukking lekker in je vel zitten nemen konijnen heel serieus"

GEZONDHEID KONIJNEN| Hoe ziet een gezond konijn eruit?

Natuurlijk voel je als baasje het allerbeste aan wanneer je konijn gezond is en lekker in zijn of haar vel zit. Als je de tijd neemt om goed naar je konijn te kijken en deze in de ogen kijkt, kun je zien of het goed gaat. Een konijn is een gezellig en nieuwsgierig huisdier dat op z’n tijd echt wel wat aandacht van je nodig heeft. Om je te helpen met het signaleren van de grote en kleine tekenen van een (on)gezond konijn, zetten we in deze blog enkele aandachtspunten op een rij.

Ogen moeten stralen

De ogen van een konijn moeten schoon en helder zijn. Ook moet het oogwit mooi wit zijn. Verder heeft een gezond en gelukkig konijn altijd die extra sprankeling in z’n ogen die jij als baasje maar al te graag ziet.

Vacht

Een glanzende vacht is een van de aspecten waaraan je al gauw kunt zien of een konijn gezond is. De uitdrukking ‘lekker in je vel zitten’ nemen konijnen, net als veel andere dieren, heel serieus. Als een konijn niet lekker in z’n vel zit dan zie je dit heel duidelijk. Ze kunnen dan klitten, kale plekken, wondjes, schilfers of rode plekken krijgen.

Gezonde eetlust

Het is belangrijk dat je konijn een gezonde eetlust heeft en eigenlijk altijd wel iets wil eten. Pas als het voer in het bakje niet meer interessant is voor je konijn, moet je op je hoede zijn. We bedoelen dan natuurlijk niet als je konijn een snoepje laat liggen, maar z’n bakje voer wel op heeft. Dan gaat het echt om helemaal niét willen eten.

Ontlasting

Aan de ontlasting van konijnen kun je veel informatie ontlenen. Gezonde ontlasting van konijnen is rond/ovaal van vorm en is droog en vezelig. Op het moment dat konijnen dunne en plakkerige ontlasting krijgen met eventueel slijm en bloed, dan gaat er iets niet goed. Bovendien duiden kleine harde keutels op verminderde vertering of naderende verstopping

Goed van binnen is zichtbaar van buiten

Hierboven beschrijven we enkele aspecten die de gezondheid van een konijn kunnen weerspiegelen, maar het belangrijkste is hoe jij hiernaar kijkt. Een konijn dat genoeg voedingsstoffen, aandacht en liefde krijgt, ziet er aan de buitenkant gewoon hartstikke goed uit. Een gezond konijn straalt en glimt en geeft jou en je konijn weer energie waar jullie de hele dag mee vooruit kunnen!

___________________________________________________________________________________________________

Heb je nog vragen over konijnen? Of wil je eens sparren over de gezondheid van jouw konijnen? Lees dan meer op onze dierenpagina of mail naar Mariska via advies@garvo.nl.

Gerelateerde blogs