GEZONDHEID WATERVOGELS | Ziektes, infecties en andere kwaaltjes

De gezondheid van je watervogels is heel belangrijk. Jij als baasje moet goed in de gaten houden hoe het met je dieren gaat, zodat je kan ingrijpen waar nodig. Een ziek dier is namelijk geen gelukkig dier. Via deze blog helpen we je met het herkennen van ziektes en andere kwaaltjes. Zo kunnen jij en je dieren gezond de dag door komen!

Een ziek dier

Een zieke watervogel vertoont vaak dezelfde trekjes, die je goed kunt zien als je naar ze kijkt. Zo vertonen ze vaak lusteloos gedrag en laten ze hun kop hangen. Ze waggelen dan vaak ook moeizaam, zonderen zich af van de groep en hebben geen eetlust.

Wanneer je duidelijk kunt zien dat het dier zich niet goed voelt en/of ziek is, kun je deze het beste afzonderen van de groep en dit dier z’n rust gunnen.

Maag en darmen

Darmziektes zien we vaak bij watervogels. Ze hebben dan afwijkende mest en kunnen last hebben van worminfecties. Zo kunnen ze ook lintworm hebben, een worm die zich in het maag/darmstelsel bevindt.

Door mestonderzoek te doen kun je zien of de dieren last hebben van darmparasieten. Wanneer dit het geval is kan je ze hiertegen behandelen. Belangrijk is om gedurende en na deze behandeling de vertering te ondersteunen, zodat deze zich weer goed kan herstellen. Voor een gezond maag/darmstelsel is de voeding en vertering van groot belang. Kies dus zorgvuldig welke voeding goed is voor jouw dieren en ondersteun de vertering af en toe met een pre- of probiotica bijvoorbeeld wanneer het dier meer stress ervaart dan normaal.

Bacterie en virus

Er is kans dat je watervogel last heeft van een bacterie of virus als je echt afwijkend gedrag kunt constateren. Vaak gaat dit gepaard met een verminderde groei. Ook verwondingen zijn een gemakkelijke ingang voor bacteriën, dus zorg hier goed voor mocht dit voorkomen.

Door de weerstand van je dieren te ondersteunen met gezonde voeding en minimale stressfactoren, verklein je de kans op bacterie- en virusinfecties.

Een andere infectiebron is stilstaand water in warm weer, dit kan namelijk leiden tot botulisme. Dit is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie. Zorg er dus altijd voor dat het water schoon is.

Schimmels

De meest voorkomende infectie bij watervogels is een schimmelinfectie in de luchtzakken. Dit kan ontstaan door een verminderde weerstand, dus ook hierbij is het heel belangrijk om dagelijks de conditie van de dieren te checken. Hoe eerder je een ziekte of verminderde weerstand opmerkt, hoe sneller er iets tegen te doen is en hoe sneller het dier herstelt.

Een lekke eend

Een lekke eend klinkt misschien raar, maar het is vooral erg vervelend. Lijdt een eend hieraan, dan heeft hij geen waterdicht verenkleed meer. Dit wordt veroorzaakt door weinig of vuil water en een algeheel slechte conditie van de eend. Andere oorzaken kunnen zijn ziekte, verkeerd voer of parasieten zoals luizen en veermijten.

Voorkom “een lekke eend” door het vijverwater regelmatig schoon te maken, de juiste voeding te geven en regelmatig de conditie van je vogels te bekijken.

Hang/draaivleugels

Dit is een vervelende kwaal die voorkomt vanwege inteelt of bij te eiwitrijke voeding bij jonge eenden. De vleugels zijn hierbij te zwaar geworden voor de spieren om deze te kunnen dragen. Het buitenste vleugel gedeelte  zakt naar beneden en draait in sommige situaties naar buiten. Het is belangrijk om in de groeiperiode van de kuikens erop te letten dat ze niet te veel eiwitten binnen krijgen waardoor ze te hard groeien. Zie je dat een kuiken iets laat zien van een hangvleugel, stap dan direct over op eiwitarmer voer. Vaak is het voer van de volwassen watervogels dan een betere optie om te geven.