Als je eenmaal aan deze dooiers gewend bent, wil je nooit meer anders.

KIPPEN EN EIEREN | Alles voor de lekkerste eieren van je kip

Veel mensen houden van een lekker eitje op z’n tijd. Maar wist je dat er erg veel factoren zijn die een rol spelen bij de smaak en het uiterlijk van een ei? We leren je graag allerlei tips en tricks zodat jij vanaf nu altijd een heerlijk ei hebt. Dus overweeg je om kippen te nemen of heb je kippen maar denk je dat de smaak van de eieren nog kan verbeteren? Lees dan verder.

Ei van eigen kip

De makkelijkste manier om een lekker eitje te regelen is van je eigen kippen. Dit omdat je dan zelf invloed uit kan oefenen op alle factoren die de smaak en het uiterlijk van het ei bepalen. Heeft je kip een ei gelegd? Schrijf dan met een potlood (de inkt van een pen kan doordrukken in de ei) de legdatum van het ei op de schaal. Waarom? Omdat een ei drie dagen nodig heeft om de volledige smaak te ontwikkelen. Als je het ei té vers probeert te pellen, gaat dat een moeilijke klus worden. Verse eieren zijn nauwelijks te pellen omdat het schaalvlies dan nog zeer dicht tegen de binnenkant van de schaal ligt.

De lekkerste eidooiers

De kleur van het eigeel varieert veel en wordt bepaald door wat de kip eet:

  • Donkergeel eigeel > de kip eet veel groentes en eet gevarieerd
  • Middengeel eigeel > de kip eet voornamelijk maïs en eet dus minder gevarieerd
  • Lichtgeel eigeel > de kip eet voornamelijk voer gebaseerd op gerst en tarwe

Wil je écht lekkere eieren met donkergele eidooiers, dan voer je je kippen de 7308 kruiden legkorrels (volledig) of het 7309 kruiden legmeel (volledig) van Garvo. Dankzij de kruiden krijgen de eieren een nog betere smaak én kleur! Als je eenmaal aan deze dooiers en smaak gewend bent, wil je nooit meer anders.

Bewaren van eieren

Je kunt eieren het beste bewaren op een koele plek buiten de koelkast. In de koelkast kan wel, maar dit komt de eieren niet ten goede. Eierschalen zijn namelijk poreus en door de kou kan een ei uitdrogen. Tevens nemen eieren gemakkelijk de geur van andere producten op, wat de smaak meestal ook weer minder maakt.

Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je ‘m nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.

Verse eieren of bedorven eieren

Bij eieren is het aan de buitenkant moeilijk te zien of een ei vers is of niet. Weet je niet meer precies hoe lang je eieren liggen en of ze nog goed zijn? Dan is er een heel makkelijk trucje! Vul een glas water en leg het ei erin. Zakt het ei naar de bodem, dan is het ei vers. Wanneer het ei boven komt drijven dan is het ei niet meer vers of meerdere dagen bebroed en kun je ‘m beter niet meer eten. Een bevrucht én bebroed ei blijft namelijk ”dansen” aan het water oppervlakte door het bewegende embryo. Een onbevrucht maar wel bebroed ei blijft stil drijven.

Wil je meer leuke feitjes lezen? Bekijk dan eens www.garvo.nl/nl/dieren/kippen.