weetjes over alpaca's

ALPACA’S | 6 leuke weetjes over alpaca’s

Alpaca’s zijn populairder dan ooit. Inmiddels lopen er in Nederland zo’n 2000 alpaca’s rond, wat een verdubbeling is sinds 2014. En er zijn (wat ons betreft) redenen genoeg waarom dit vrolijke dier zo in populariteit is gestegen. Voor iedereen die wat meer wil leren over alpaca’s in het algemeen, hebben we in deze blog enkele weetjes over alpaca’s op een rij gezet.

Familie

Alpaca’s zijn kameelachtigen. De “lama pacos” is de alpaca zoals wij ‘m kennen. Daarnaast heb je nog de Lama glama (lama) en de Lama guanicoe (guanaco). Oorspronkelijk komen alpaca’s voor in Zuid-Amerika, voornamelijk in het Andes-gebergte.

Soorten alpaca’s

Er zijn twee duidelijk verschillende soorten alpaca’s. De Huacaya-alpaca beslaat 90% van alle alpaca’s. Deze soort heeft kortere, dichtere wol. De Huacaya-alpaca is de alpaca die je het meest ziet in Nederland. De Suri alpaca is de alpaca die het minst voorkomt. Deze soort heeft een lange, krullende vacht die ook wel op dreadlocks lijken.

Lengte en gewicht

De schofthoogte van alpaca’s varieert van 80 tot 100 centimeter. Het gewicht bevindt zich ergens tussen de 55 en 70 kilogram.

Kleurvariaties

Alpaca’s zijn er in allerlei kleuren. Wit, grijs, zwart, lichtbruin, donkerbruin. Daarnaast kunnen ze een gevlekte vacht hebben of in één egale kleur.

Leeftijd

Een alpaca wordt gemiddeld tussen de 15 en de 25 jaar.

Activiteiten met alpaca’s

De laatste jaren zijn activiteiten met alpaca’s immens populair geworden. Mensen leren alpaca’s zo op een laagdrempelige en leuke manier kennen. Inmiddels worden alpaca’s ingezet voor wandelingen, knuffelsessies, alpacayoga (ja echt!) en een high tea tussen de alpaca’s.

Meer weten?

Ben je nog niet uitgelezen of ben je op zoek naar meer weetjes over alpaca’s? Vraag het dan aan onze productadviseur Mariska Hooijer via advies@garvo.nl of vraag naar haar via 0313-472321