Darmen in conditie

Wil je een paard gezond houden, dan moeten de darmen het voer goed kunnen verteren. 9521 Fyto darmconditioner stimuleert het verteringsstelsel van paarden van mond tot anus. Het activeert de darmen waardoor de meeste problemen ‘vanzelf’ kunnen oplossen. Zo wordt de oorzaak aangepakt.

Conditie- en gewichtsproblemen en herstel

Gezondheid, een sterke conditie, goede hoeven, het zijn allemaal voorwaarden voor vitale, wakkere dieren. Ze hebben daarvoor een continu aanbod van vitaminen en mineralen nodig. Als dieren ziek zijn geweest of zijn verzwakt, zie je met 230 fyto gold in circa drie weken al verbetering.

Hetzelfde geldt voor paarden met overgewicht. Laat ze verantwoord afvallen zodat vet plaatsmaakt voor droog spiervlees dankzij beweging en de juiste bouwstoffen. Of een paard juist moet afvallen of dat het te mager is, in beide gevallen moeten de dieren voldoende gezond voer krijgen en doet fyto gold goed werk.

Voederadvies bij conditie- en gewichtsproblemen:

Tying up en heet karakter

Door het unieke gebruik van de vetten is 230 fyto gold bij uitstek geschikt voor paarden die vaak last hebben van verzuringsverschijnselen zoals Tying-up of spierbevangenheid. Dankzij het lage koolhydratengehalte is fyto gold een uitkomst voor paarden die in de omgang te fel of te heet zijn, en voor gestreste of nerveuze paarden.

Sporten en voeren

Wacht na het voeren minimaal een uur met rijden (werken). En andersom, wacht na het rijden ongeveer een uur met voeren. Reden: als een paard voer gaat verteren, onttrekt het bloed uit de spieren om voedingsstoffen naar de organen te transporteren. Daardoor hebben paarden vlak na het eten te weinig bloed in de spieren om te sporten en treedt er verzuring op. Na ongeveer een uur is het bloedtransport weer op normaal niveau.

wanneer beloon je een paard

Een paard belonen is belangrijk en altijd goed, maar een paard kort na een inspanning met wat voer belonen doet het paardenlichaam geen plezier en belast het dier. Immers, tijdens het sporten bouwt een paard afvalstoffen op (verzuring). Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van deze verzuring, die eigenlijk bestaat uit een soort afvalproduct van eiwitten en suikers. Zelfs gemakkelijk verteerbaar voer verergert juist die verzuring. Het is beter om de paarden pas na circa één uur rust voer te verstrekken.

Stro als voeding

Stro heeft als strooisel duidelijk de voorkeur boven alle andere bodembedekkers. Een paard heeft geen galblaas; de gal die het dier aanmaakt druppelt geleidelijk in de dunne darm. Daardoor irriteert een ongevulde darm. Een paard moet ’s nachts op stal dus steeds een hap stro kunnen nemen om zo zijn darmen gevuld te kunnen houden. Kun je het paard niet ‘op stro zetten’, verstrek dan ’s avonds bij het opstallen een plak stro in de ruif (naast het hooi) of op de vloer. Paarden die dagelijks, naast stalstrooisel, wat vers stro tot hun beschikking hebben, hebben doorgaans een betere stofwisseling.

Ruwvoer, stro en kuilvoer

Een paard heeft veel vezels nodig om zijn verteringsstelsel gevuld te houden en om nuttig micro-organisme (bacteriën) te laten overleven. Daarom is structuurrijk – stengelig – gevarieerd hooi het geschiktste ruwvoer. Neem liever geen kuilvoer. Kuilvoer is luchtdicht verpakt geweest en heeft dan al een voorvertering (fermentatie) ondergaan. De darmen van een paard moeten echt zelf aan de slag en worden ‘lui’ door veel kuilvoer. Luie darmen kunnen slechter zeer belangrijke voedingstoffen opnemen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Goede spijsvertering vermindert klachten

Paarden met een optimale spijsvertering kunnen de voedingsstoffen uit het voer optimaal benutten. De vele verschillende problemen waarmee paarden kunnen kampen, komen vaak voort uit hun vertering. Verteringsproblemen zijn goed te behandelen en vaak te voorkomen. De uitgebalanceerde Garvo paarden- en ponyvoeders ondersteunen dat proces; de dieren krijgen alles wat ze nodig hebben.