Leer alles over de musthaves van een kippenren of kippenhok

HUISVESTING KIPPEN | Zo maak je de beste kippenren of het beste kippenhok

Wat leuk dat je hebt gekozen voor kippen en wat kippen wil houden bij je thuis. In principe zijn kippen redelijk makkelijk te verzorgen, maar je zult er wel een en ander voor moeten regelen. Naast dat je hun hele leven voor ze zal moeten zorgen, zijn er ook een paar praktische dingen om rekening mee te houden. In deze blog gaan we in op de huisvesting voor kippen. Waar moet een kippenhok of een kippenren aan voldoen? We vertellen het je graag.

Voedsel en water

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je kippen voorziet van voer, vers water, maagkiezel en eventueel kippengrit. Dit is de basis. Water en voer spreekt voor zich. Maagkiezel heeft een kip nodig om het voer te vermalen en kippengrit zorgt voor extra calcium dat de eierschaal sterk maakt.

Inhoud van een kippenhok

Belangrijk aan een kippenhok is ruimte. Een kip moet genoeg ruimte hebben om een gezond en gelukkig leven te leiden. Heb je enkel een binnenhok? Dan moet je ongeveer 1 vierkante meter per kip aanhouden. Heb je een binnenhok met vrije uitloop? Dan kun je 1 vierkante meter per drie kippen aanhouden. Verder dient het hok te beschikken over een zitstok en goede legnesten.

De opening van het hok moet aangepast worden aan het formaat van de kip die erin en eruit gaat. Verder is een goede ventilatie cruciaal, net als een goede bodembedekking. Een goede bodembedekking is een bedekking die droog blijft, weinig stof geeft en waar de kippen goed in kunnen scharrelen.

Kippenren of vrije uitloop

Als je kiest voor een ren of vrije uitloop, houd je natuurlijk ook rekening met meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om beschutting te hebben. Denk hierbij aan lage beplanting en afdakjes voor de kippen. Bij een vrije uitloop kan een net handig zijn om roofvogels te weren. Verder is het belangrijk dat de kippen de mogelijkheid hebben om een stofbad te nemen. Hier kun je in voorzien door een ondergrond van zand te kiezen. Bovendien mag ook hier de bodembedekking niet vergeten worden, het is van groot belang dat de kippen hier lekker in kunnen scharrelen. En last but not least – is hier ruimte ook weer heel erg belangrijk. Reken ongeveer 18 vierkante meter per 6 kippen.

___________________________________________________________________________________________________

Heb je nog vragen over jouw kippenverblijf? Of ben je benieuwd welk soort kippenhok het beste bij jou past? Vraag ernaar bij je dierenspeciaalzaak of stel je vraag aan Mariska via advies@garvo.nl.