Jouw kippen ook zo gek op kippensnoep?

Met o.a. vlokreeftjes, groenten en zaden

VOERADVIES KIPPEN | Welk kippenvoer hebben mijn kippen nodig?

Goede voeding is belangrijk. Niet alleen om een kip goed en gezond op te laten groeien, maar ook om kippen het gezonde leven te bieden wat ze verdienen. Als een kip in balans is dan zie je dat de veren mooi zijn, de ogen stralen en het gedrag niet afwijkt van wat je van een kip kan verwachten. Een goed immuunsysteem begint bij je spijsvertering, vandaar dat kippenvoer zo samengesteld moet zijn dat een kip eruit haalt wat de kip eruit moet halen. Dan heb jij een leuke kip waar je van kunt genieten!

Een goede voerbasis

Goed voer is de basis van iedere gezonde kip. Daarom heeft Garvo kippenvoer gemaakt dat wel in drie categorieën te verdelen is, maar allemaal voorziet in de basisbehoeften van een kip. De volgende voersoorten zitten in het assortiment kippenvoer:

  • Premium
    • Dit is onze alfamix lijn met volledige mengelingen voor kippen van alle leeftijden
  • Rond het huis
    • Dit is voor hobby-kippenhouders met kippen in en om het huis
  • Fok en show
    • Dit is de lijn voor de fokker met speciale aanpassingen die de fok ten goede komen

Bekijk hier alle verschillen in onze kippenvoerlijnen in een handig overzicht!

Aanvullende producten

Overige producten voor kippen die je altijd voor handen dient te hebben als je voor deze dieren zorgt zijn maagkiezel en eventueel kippengrit. De maagkiezel dient als een soort van ‘tanden’ van de kip. Als de kip het voer opeet, helpt maagkiezel het voer in de spiermaag vermalen. Kippengrit is er speciaal voor de kippen die eieren leggen. Er zit namelijk extra calcium in kippengrit en dat maakt de eierschaal super sterk.

Let op: kippengrit is niet nodig wanneer je volledig voer geeft. Door volledig voer zit kippengrit verwerkt, waardoor bijvoeren niet nodig is.

Volledig voer is niet voor niets volledig

Vaak zien we dat pluimveehouders hun kippen extra granen bijgeven, dit mag zeker, maar let erop dat je niet teveel graan bijgeeft. Dit haalt juist de balans die met het voer gecreëerd is, weg. De meest gegeven reden waarom mensen graan bijvoeren is de variatie. Juist die variatie zit al in onze mengelingen. Zorg ervoor dat je kippen eerst altijd hun volledige voer (dus de korrels of het meel) opeten en niet te veel afgeleid worden door andere graanmengelingen die je erbij geeft. Tijdens de rui hebben kippen bijvoorbeeld ook energie en voedingsstoffen nodig die zij uit het voer halen. Dit hebben ze nodig voor een betere wisseling van de veren. Het is beter om de hoeveelheid voer naar behoefte aan te passen, zodat de kip zelf naar behoefte de voedingsstoffen kan opnemen.

Kippensnoep

Dit mengsel van vlokreeftjes, groenten en zaden is een geschikt tussendoortje voor alle kippen. Het is echt bedoeld als lekkernij en bevat dankzij de vlokreeftjes dierlijk eiwit wat weer voedzaam is voor de kip. Let er wel op dat net als bij mensen, de kippen niet té veel mogen snoepen.