aanschaf van een konijn

"Zorg dat je een konijn kiest met aandacht, liefde en tijd"

VERZORGING KONIJNEN | Tips bij de aanschaf van een konijn

Als je hebt besloten om een konijn als huisdier aan te schaffen, begint de pret natuurlijk al. Welk konijn ga je meenemen naar huis? Wat moet je in huis halen? We benoemen enkele aspecten waar je rekening mee kunt houden. Heb je een goed gevoel bij het konijn? Voel je je op je gemak? Heb je het gevoel dat het konijn bij jou past? Dat is eigenlijk het állerbelangrijkste. Want je gaat toch een aantal jaren van verzorging tegemoet. We geven je in deze blog meerdere tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een konijn.

Verzorging van konijnen

Het allereerste dat wij willen zeggen is: ga voor twee konijnen! Konijnen zijn groepsdieren en zijn liever samen. Voordat je een konijn gaat kiezen is het heel belangrijk om te beseffen dat er wat van je gevraagd gaat worden. Heb je genoeg tijd om het konijn te verzorgen? Je moet namelijk wel:

Bovendien is het goed om na te denken over de ruimte die je voor het konijn hebt. Blijft het konijn binnen, gaat het naar buiten of wordt het een combinatie? En is je huis wel geschikt voor een konijn? Denk er in ieder geval goed over na.

Waar kan ik een konijn kopen?

Als je hebt besloten om een konijn uit te gaan zoeken, zijn er enkele manieren waarop je deze kunt krijgen. Konijnen worden vaak aangeboden bij dierenspeciaalzaken, fokkers, asielen, de konijnenopvang of via particulieren. Ook hierbij is het van belang je af te vragen wat bij jou past. Wat vind jij belangrijk? Tip: als je bij de verkoper bent, kijk dan altijd naar de volgende aspecten:

  • Is het hok schoon?
  • Heeft het konijn voldoende ruimte?
  • Heeft het konijn voldoende ruwvoer?
  • Heeft het konijn schoon drinkwater en vers volledig voer ter beschikking?
  • Ziet het dier er gezond uit?

Zoek een konijn dat bij jou past

Sowieso is het goed om eerst kennis te maken met verschillende konijnen in bijvoorbeeld de dierenwinkel. Hier kun je de konijnen goed zien, kun je voor jezelf goed inschatten of de konijnen er goed uitzien en of er een band met het konijn mogelijk is. Zorg dat je een konijn kiest met aandacht, zorg en liefde. Neem vooral de tijd om een konijn te zoeken dat bij jou past!

Allergisch voor konijnen

Als je niet weet of je allergisch bent voor konijnen is het goed om dit te ontdekken door een bezoekje aan het konijn vooraf. Je merkt snel genoeg of je last krijgt van geïrriteerde ogen en/of luchtwegen. In dat geval is de aanschaf van een konijn natuurlijk geen goed idee.

___________________________________________________________________________________________________

Heb je nog vragen over konijnen? Of wil je meer tips over het aanschaffen van een konijn? Mail dan naar Mariska via advies@garvo.nl.