een gezonde duif - Garvo

Ga voor gezonde postduiven!

VOER POSTDUIVEN | Een goede voeding voor gezonde postduiven

Voor postduiven heeft de voeding veel invloed op hun gezondheid. Juist uit het voer moeten de duiven alle benodigde voedingstoffen halen en opnemen. Daarom hebben we in deze blog de basis van een goede voeding van postduiven op een rijtje voor je gezet. Met deze tips weet je zeker dat jouw postduiven voorzien zijn van een goede basis voor een uitstekende gezondheid. Lees dus verder als jij wil gaan voor gezonde postduiven.

De volgende punten zijn in elke periode van belang voor gezonde duiven en zijn de basis voor een goed voer management:

Basismengeling

Een basismengeling bestaat uit granen (zoals tarwe), zaden (zoals zonnepitten, kardizaad en hennepzaad) en peulvruchten (zoals erwten). Een goed voorbeeld van een gevarieerde basismengeling die alle onderdelen hiervoor bevat zijn de prestige mengelingen.

Aanvullen van de basismengeling

Het is belangrijk dat de voeding van duiven aangevuld wordt met de benodigde vitamines en mineralen. Dit kun je op de volgende manier doen:
1/3 van het voer bestaat uit een aanvulling zoals de solution (3864 solution, 3862 solution 2 en 3865 junior solution). Het overige (2/3) deel bestaat dan uit je basismengeling.

Tip: Garvo heeft ook volledige mengelingen waarin de vitamines en mineralen al verwerkt zijn, zoals de producten in de g-spirits productlijn

Duivengrit

Duivengrit is een essentieel onderdeel van de voeding omdat dit bijdraagt aan een optimale vertering. Het versterkt namelijk de efficiëntie van de opname van voedingsstoffen in de krop omdat het de maalwerking door de aanwezige maagkiezel stimuleert. Bovendien bevat het de benodigde bouwstoffen ter ondersteuning van het beendergestel en de spierontwikkeling. Let op: voeg géén vitamines en mineralen extra toe aan het grit als je de g-spiritslijn gebruikt of solution producten bijvoert. Dit werkt elkaar namelijk tegen.

Duivengrit bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zeeschelpen en/of oestergrit
  Een belangrijke calciumbron voor het aanmaken van botten en eierschalen
 • Roodsteen (ook wel gebakken klei)
  Bevordert de spijsvertering, absorbeert gifstoffen en zorgt voor mooi gebonden mest
  Let op: duivinnen hebben hier voor, tijdens en na de legperiode extra behoefte aan. Dit kan los bijgegeven worden met 5511 roodsteen met kalk of 5410 roodsteen puur
 • (Maag)kiezel
  Maalsteentjes waarmee de duif de granen en zaden in de krop vermaalt zodat de voedingstoffen beter opgenomen worden
 • Houtskool
  Bevordert de spijsvertering en adsorbeert eventuele gifstoffen in de darmen

Drinken

Een postduif drinkt ongeveer 50 milliliter water per dag. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vers drinkwater in het hok beschikbaar stelt. Belangrijk is dat het water altijd schoon is en je hier geen vitamines en mineralen aan toevoegt.

Wil je meer weten over deze voeders? Wil jij ook gezonde postduiven? Of heb je nog specifieke vragen? Bel dan naar 0313472321 en vraag naar Mariska. Of stuur haar direct een mail via advies@garvo.nl.