VOER EENDEN | Hoe de eendjes in de vijver kunnen wennen aan nieuw voer

Ben je van plan om de eendjes te gaan voeren met een van de voeders van Garvo? Of heb je het al een keer geprobeerd maar aten ze het niet (allemaal) op? Dat kan met verschillende factoren te maken hebben. In deze blog helpen we je op weg om het voor jezelf en voor de eendjes weer helemaal goed te maken.

Welk voer kies je?

Als het gaat om eendjes in de vijver (op het water) is de 4222 drijvend eendenvoer 19 de beste keuze. Deze kun je geven terwijl de eendjes in het water zwemmen. Het is drijvend voer en blijft dus – zoals de naam al zegt – op het water drijven. Daar pikken de eendjes het met hun bek op en smikkelen ze het naar binnen.

Ben je benieuwd welk watervogelvoer Garvo nog meer heeft? Bekijk dan de keuzehulp voor watervogels! Dit helpt je vinden welk voer het beste bij jouw dieren past.

De eendjes eten het voer niet?

Het kan zijn dat de eenden het voer (nog) niet eten. In sommige gevallen zijn eendjes überhaupt niet gewend om gevoerd te worden en zijn ze bang of weten ze niet wat ze met het voedsel moeten. Ook kan het zijn dat ze gewend zijn om altijd brood te krijgen en dan moeten ze wel even wennen aan iets anders. Gooi dan niet te veel voer naar de dieren, maar wees geduldig! Geef ze de tijd en probeer het later nog een keer of laat een klein beetje voer een tijdje liggen zodat ze het op hun eigen tijd kunnen ontdekken.

Het is een beetje te vergelijken met iemand die elke dag veel lekkere snacks eet en dan op een gezond dieet gaat. Als je gewend bent aan elke dag lekkers, moet ook jouw systeem even wennen aan een andere manier van eten. Dat gaat niet binnen een paar minuten of zelfs uren, maar kan dagen aanpassing kosten. Houd vol!

Hoelang duurt de gewenning aan het nieuwe voer?

Het is moeilijk te zeggen hoelang gewenning aan nieuw voer kan duren. Als de eenden veel honger hebben, zullen ze eerder aan het nieuwe voer beginnen dan wanneer ze hun buik al helemaal vol hebben. Ook dit vraagt dus wat geduld van jou. Eten de eendjes het vandaag niet, probeer het dan morgen nog eens! Zodra ze eenmaal gewend zijn zullen ze het vlot opeten als ze trek hebben.

Waarom vinden de eendjes brood lekkerder dan het voer?

Brood heeft een andere structuur en een andere smaak dan het voer. In brood wordt onder andere zout verwerkt, wat werkt als smaakversterker. In het voer wordt géén zout verwerkt omdat een overmaat aan zout ongezond is voor de eenden. Simpelweg heeft het brood voor de eenden in eerste instantie meer smaak, maar dat betekent zeker niet dat het gezonder is voor ze! Belangrijk is ook om te realiseren dat brood als vorm bij veel eendjes al bekend was terwijl ze de korrels nog moeten leren kennen.

Hoe zorg ik dat alle eenden het voer krijgen?

Ook bij eenden heb je heel aanwezige, of juist wat meer afwachtende eenden. Je kunt proberen de handjes voer een beetje te verspreiden zodat iedereen gemakkelijker aan de beurt komt. Uiteindelijk komen ook de aanwezige eenden vol te zitten en dan krijgen de afwachtende eenden vanzelf steeds meer ruimte om te eten.

Vragen of opmerkingen?

Er valt weinig verkeerd te doen. Het voer is speciaal gemaakt voor watervogels en ze regelen onderling prima dat ze voldoende voer  krijgen. Enige waar jij op hoeft te letten is dat je elke keer een beetje geeft. Als de eenden dan verzadigd raken of interesse in het voer verliezen, blijft het voer niet achter in het water waar het langzaam beschimmeld. Heb je nog meer vragen of wil je meer weten? Onze productadviseur reageert zo snel mogelijk op je vragen als je mailt naar advies@garvo.nl