Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

Gemiddeld hoort een cavia zo’n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen.

VOER CAVIA’S | Voer en voerverrijkers voor je cavia’s

Wat hebben cavia’s nodig voor een goede spijsvertering? Hoeveel voer hoort een cavia per dag te krijgen? En is dit evenveel elke dag of verschilt dit? Dit zijn enkele caviagerelateerde vragen waar we je in deze blog antwoord op geven.

Cavia’s hebben altijd vezelrijk hooi nodig. Deze ruwvezels zijn nodig voor hun spijsvertering. Tevens is het belangrijk dat ze altijd vers en schoon drinkwater hebben wat je als hun baasje dagelijks moet verversen.

Gemengd voer, muesli of brokken voor cavia’s

Als we kijken naar caviavoer is er de keuze tussen gemengd caviavoer, muesli of brokken. Voor alle verschillen verwijzen we je graag naar het formulier waar de verschillen in worden uitgelegd. Klik hier om de verschillen in te zien.

Hoeveelheid voer per dag

Voer je cavia altijd naar behoefte. Hoe je dit doet? Kijk goed naar de conditie van je dier en pas de hoeveelheid voer hierop aan. Ook leeftijd, omgevingstemperatuur, gewenste gewicht, activiteit en bijvoeding hebben effect op de voerbehoefte. Gemiddeld hoort een cavia zo’n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia’s voldoende vezelrijk hooi krijgen.

Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia’s alleen wat ze per dag op kunnen.

Groenvoer

Verse groenten mogen beperkt worden bijgevoerd wanneer cavia’s dit gewend zijn. Als ze dit niet gewend zijn, is het van belang ze langzaam hieraan te laten wennen. Geef je te snel, te veel groenvoer dan is de kans groot dat de cavia’s last krijgen van bijvoorbeeld diarree.

Fruit en snoepjes zijn echt enkel bedoeld als snack. Het kan helpen met het tam maken van een cavia. Geef dit niet standaard aan je cavia’s en leg het dan ook niet zomaar in het verblijf neer.

Voerverrijking

Om het natuurlijke knaaggedrag van cavia’s te stimuleren bevelen wij takken aan als voedingsverrijking. Kies dan bijvoorbeeld voor takken van een wilg, hazelaar of berk.

Vitamine C

Cavia’s zijn een van de weinige diersoorten die vitamine C nodig hebben, maar niet zelf aan kunnen maken. Deze vitamine moeten zij dus uit hun voer halen. In Garvo caviavoer hebben wij een blijvende variant van vitamine C toegevoegd. Dit betekent dat de hoeveelheid vitamine C hetzelfde blijft en niet verminderd door bijvoorbeeld het effect van lucht en licht op het voer. Voor meer informatie, kijk bij de 5068 – caviakorrel met vitamine C.

Gerelateerde blogs