Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

VOEDING ALPACA’S | Welke voeding heeft een alpaca nodig?

Alpaca’s zijn echte grazers, maar daarnaast eten ze een klein beetje verschillende soorten planten. Ze eten ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht per dag. Waar de voeding voor alpaca’s uit bestaat en wat ze precies aan ruwvoer en aanvullende voeding nodig hebben, bespreken we in deze blog. Mocht je alpaca’s hebben of overwegen om enkele aan te schaffen, weet je na het lezen van deze blog wat ze op voedingsgebied nodig hebben.

Basisbehoeften

De basisbehoeften van alpaca’s bestaan uit: water, energie, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Het is essentieel dat in de eerste vier voedingsstoffen wordt voorzien (water, energie, proteïne en vezels). Vervolgens kun je de vitamines en mineralen aanvullen.

Net zoals bij elk dier is water een belangrijk onderdeel van de voeding. Zorg te allen tijde voor vers en schoon drinkwater voor de alpaca’s.

Alpaca’s zijn zeer efficiënt als het gaat om de opname van voedingsstoffen (eiwit en energie) uit het voer wat ze krijgen.

Ruwvoer

Weidegang en ruwvoer moeten altijd beschikbaar zijn voor alpaca’s. Dit is de basis van een gezonde voeding voor alpaca’s. De voorkeur van alpaca’s gaat uit naar weides met kort gras. Weidemanagement is hierbij zeer belangrijk om de kans op wormenbesmetting te voorkomen. De vitaliteit van de dieren zorgt ook voor een natuurlijke weerstand tegen wormen!

Voer alpaca’s bij met een goede kwaliteit hooi (kort, fijn, tweede snede). Hoe kun je de kwaliteit van het hooi gemakkelijk beoordelen?

 • Kijken
  • Volwassenheid
   • Zoek naar de aanwezigheid van zaadkoppen. Hoe meer zaadkoppen, hoe volwassener het hooi
  • Blad-stengelverhouding
   • Bepaal of er meer stelen of bladeren aanwezig zijn. Het liefst heeft het hooi veel bladeren, en zijn de stengels fijn en in mindere mate aanwezig.
  • Vreemde objecten
   • Check het hooi op vreemde objecten zoals draad, giftige planten of schimmel
 • Voelen
  • Voel de stijfheid of grofheid van de bladeren en stengels. Goede kwaliteit hooi voelt zacht aan en heeft fijne, plooibare stengels.
  • Tip: kijk of je de stengels om je vinger kan wikkelen zonder te breken.
 • Ruiken
  • Goede kwaliteit hooi heeft een geur die vergelijkbaar is met vers gemaaid gras. Er moet geen muffe of schimmelige geur aan zitten.

Brokken

Gras en ruwvoer bevatten niet alle voedingsstoffen die een alpaca nodig heeft. Daarom moet krachtvoer bijgevoerd worden. Deze voeding voor alpaca’s vult de vitamines en mineralen aan, maar kan ook de bouwstoffen aanvullen wanneer dit nodig is bijvoorbeeld tijdens de dracht, lactatie of groei.

Brokken als onderhoud

Voer je de brokken als onderhoudsbrok? Dan is een vitamine – en mineralenkorrel voldoende om te voorzien in alle voedingsstoffen naast het ruwvoer. Hiervoor is bijvoorbeeld de 6006 alpaca plus een geschikt product. Een vitamine- en mineralenkorrel bevat een hoog gehalte aan vitamines en mineralen, waardoor slechts een kleine hoeveelheid per dag nodig is.

Brokken tijdens dracht, lactatie of groei

 • Dracht
  • Tijdens de laatste twee maanden van de dracht verhoogt de voedingsbehoefte. De extra voedingsstoffen die benodigd zijn, zorgen voor een veulen dat in de buik goed en gezond groeit terwijl de moeder ook nog voldoende binnenkrijgt om een goede conditie te behouden
 • Lactatie
  • Na geboorte van het veulen drinkt deze ongeveer 6 maanden lang melk bij de moeder. Ook in deze periode zal de merrie meer voedingsstoffen nodig hebben om én de eigen conditie te behouden én het veulen te kunnen voorzien van voldoende melk
 • Groei
  • Na 6 maanden ongeveer begint het veulen vast voedsel te eten. De groei is nog volop in gang en om de ontwikkeling van het dier te ondersteunen is ook meer voer nodig. Wanneer het veulen is uitgegroeid en het volwassen gewicht is bereikt, kan de hoeveelheid weer verlaagd worden naar onderhoudshoeveelheid.

Benieuwd naar het voeradvies voor drachtige, lacterende of opgroeiende alpaca’s? Stuur dan een mail naar advies@garvo.nl of vraag naar Mariska Hooijer (productadviseur) als je belt naar 0313-472321

Voerhoeveelheid

De hoeveelheid voer en welk soort voer is afhankelijk van het individuele dier. Hierom is het belangrijk altijd goed te blijven kijken naar je alpaca’s. De volgende factoren hebben invloed op de hoeveelheid voeding voor alpaca’s:

 1. Omgevingstemperatuur
 2. Huidige en gewenste conditie
 3. Verhoogde voerbehoefte voor bijvoorbeeld dracht, lactatie of groei
 4. Huidige en gewenste gewicht (body condition score)

Let op: geruinde mannetjes hebben een lagere energiebehoefte dan intacte mannetjes.

Tip: Voorkom onrust bij de voerbak en zorg voor voldoende ruimte. Zo krijgen schuwere dieren – net zoals de meer dominante dieren – voldoende te eten.

Gerelateerde blogs