Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
huisvesting van konijnen

"Geef konijnen een goede bodembedekking waar ze lekker in kunnen graven"

HUISVESTING KONIJNEN| Waar moet ik op letten?

Het is belangrijk dat een konijn zich net zo fijn in zijn huis voelt als jij in jouw huis. Toch zijn er wel een paar dingen waar je, zowel voor als tijdens het hebben van een konijn, rekening mee moet houden. Belangrijk is vooral dat je een konijn nooit alleen in een hok zet als dat niet hoeft. Konijnen zijn groepsdieren en zijn gelukkiger samen. In deze blog een paar tips op het gebied van huisvesting van konijnen.

Binnen- of buitenverblijf

Konijnen hebben een hok nodig waar ze recht op hun achterpoten in kunnen zitten, een sprongetje in kunnen maken en languit in kunnen liggen. Pas dan is een hok groot genoeg. Let er ook op dat als je een jong konijn koopt, deze nog kan groeien. Verder moet het (nacht)hok niet op een te warme of vochtige plek staan en vrij zijn van tocht. Voor het buitenverblijf geldt dat je moet voorzien in een nachthok met eventueel een ren. Houd je ze alleen binnen? Dan zorg je voor goede huisvesting, is het fijn als ze los in huis rond kunnen lopen en dat ze eventueel buiten een ren hebben.

Voorzieningen

Het is belangrijk qua huisvesting om konijnen een goede bodembedekking te geven waar ze lekker in kunnen graven. Verder zorg je voor vers drinkwater, ruwvoer (bijvoorbeeld hooi in een ruif) en natuurlijk een voerbakje met goed en vers voer. Ruwvoer is cruciaal voor de spijsvertering. Let op dat je altijd voert naar de behoefte van het dier. Blijf kijken naar de conditie van je konijnen en stem hier het voer op af. Een schuilplek of een plek waar een konijn rustig kan zitten of liggen wordt ook erg gewaardeerd.

Konijnen blijven knagers

Zorg dat konijnen te allen tijde genoeg knaagmateriaal hebben. Het liefste geen knaagstenen aangezien deze vaak te veel kalk bevatten, waardoor konijnen last van blaasstenen kunnen krijgen. Een goede voerverrijking voor konijnen is (wilgen)takken, want deze stimuleren het natuurlijke knaaggedrag.

Als je de konijnen los in huis laat lopen is het zaak om je huis zogenoemd ‘konijnenproof’ te maken. Enkele handige tips zijn:

  • Werk elektriciteitskabels weg met kabelgoten of op een hoogte waar konijnen niet bij kunnen
  • Zorg dat giftige (kamer)planten buiten bereik zijn (bijv. Ficus, Dieffenbachia, Dracaena, Aloe Vera, Azalea, Cyclamen, en bolgewassen als Narcis en Amaryllis)
  • Als je ruw zeil of tapijt op de vloer ligt moet je goed in de gaten houden of ze hier niet aan gaan knagen

___________________________________________________________________________________________________

Als een konijn zich thuis voelt, vertaalt dit zich in een gelukkig konijn. Het kan zijn dat het konijn toch iets te knagen weet te vinden in je huis, maar probeer dit te voorkomen. Knaagt jouw konijn toch aan de plintjes van je vloer of heb je het idee dat het konijn niet in optimale gezondheid is en weet je niet waarom? Neem dan contact met Mariska op via advies@garvo.nl. Of bekijk onze andere blogs!

 

Gerelateerde blogs