Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

VOER VARKENS | Alles over gezonde voeding voor varkens

In deze blog behandelen we alles wat je moet weten over de gezonde voeding voor varkens. Wat hebben varkens op een dag nodig? Wat mag je ze wel en niet geven? Als jij ook wil weten welke restjes je kunt gebruiken om jouw varkens mee te verwennen als snack, dan moet je deze blog zeker even lezen!

Krachtvoer

Het voer voor een volwassen varken moet bestaan uit goed hobbyvarkenvoer zoals de 1030 alfamix swien of de 480 swienenbrok extra van Garvo. Dit zijn complete voeders, waardoor bijvoeren niet hoeft maar wel mag. Deze voeders bevatten alle benodigde voedingsstoffen voor een gezond en gelukkig varken.

Jonge biggetjes

Biggetjes kunnen 1030 alfamix swien mee-eten met moeder varken (zeug) zodra ze naast de melk ook vast voer gaan eten.

Ruwvoer of voer met structuur

Eventueel mogen de varkens bij worden gevoerd met ruwvoer zoals hooi, stro en kuil.

Verwennerij

Je mag de varkens eventueel beperkt verwennen met gezonde snacks zoals groente, muesli, beukennootjes, kastanjes, rijpe eikels en graan.

Tip: Gebruik een gedeelte van de dagelijkse hoeveelheid voer om als ‘’snoepje’’ te gebruiken.

Slechte snacks

Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten.

Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.  Dit wordt ten zeerste afgeraden, omdat dit heel geleidelijk de darmen op een verkeerde wijze beïnvloedt met te dikke varkens als gevolg.

Verboden

Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.

Water

Zorg naast voldoende voer ook altijd voor vers en schoon drinkwater.

TIP: als de varkens geen gras of hooi ter beschikking hebben, voer dan dagelijks wat groenvoer bij. Groenvoer heeft een positieve invloed op de darmflora van de varkens en stimuleert de vertering.

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van deze blog? En wil jij je ook inlezen en alles weten over gezonde voeding voor varkens? Lees dan ook eens het Grote kleine Varkenshandboek (GKVHB) van Ragnhild Diepens. Zin en tijd om in een video te bekijken hoe varkensliefhebber Robin voor haar varkentjes zorgt? Kijk dan eens rond bij onze voerverhalen voor deze leuke aflevering.

Gerelateerde blogs