"De kippen doen het heel goed op Garvovoer en omdat het voer volledig is hoef je er ook niets anders bij te geven"

ontdek ons brede assortiment aan kippenvoer

Op bezoek bij Harms Farm

Op 11 maart 2019 ging ik langs bij Harm Brinkman, trotse eigenaars van echte Garvokippen. Hij houdt Wyandotte’s, Sabelpootjes en Zijdehoenders en deze worden al jaren gevoerd met Garvovoer. Als ik de tuin inloop zie ik direct dat dit weer typisch een geval is van een echte dierenliefhebber met een goede verzorging van kippen. De kippenhokken staan er mooi bij, alles is mooi schoon en de kippen scharrelen ondanks het wisselvallige weer vrolijk rond.

Verzorging en huisvesting van kippen

Harm studeert zelf Dierenverzorging en hoopt in de toekomst hier ook les in te mogen geven. Wat mij betreft is hij hier al meer dan gekwalificeerd voor, want hij heeft mij binnen de filmtijd al een boel weten te vertellen. Zo legt hij me uit dat het voor kippen belangrijk is dat:
• Er genoeg ruimte is voor iedere kip
• Er een binnenhok is waarin kippen kunnen schuilen
• Er zitstokken op verschillende hoogtes moeten zijn i.v.m. de rangorde
• Er een legnest moet zijn voor de eitjes
• Er voer en water aanwezig moet zijn

Voor meer informatie over wat je nodig hebt voor de verzorging van kippen, raden we je deze blog zeker aan!

Volledig voer betekent dus niets bijgeven

Al jaren maakt Harm zijn kippen blij met de 5033 boerderijmix van Garvo. “De kippen doen het er heel goed op en omdat het voer volledig is hoef je er ook niets anders bij te geven”. Stiekem snoepen niet alleen de kippen ervan, maar ook het konijn dat in het hok rondloopt snoept graag wat mee. “Maar”, vult Harm aan, “het konijn krijgt naast kippenvoer natuurlijk ook gewoon konijnenvoer.”

“Het voer haal ik altijd hier bij Tijhof in Enter. André is toevallig ook mijn buurman dus we kennen elkaar al jaren, maar ik kom graag in zijn winkel.”

We konden het dan ook niet laten om even langs te gaan en Harm een zak te schenken als dank voor dat we mochten komen filmen. Nadat we het voer gehaald hadden, werden de kippen er gelijk weer mee verwend.

Sabelpoten en Serama’s

Al gauw neemt Harm me mee naar het eerste hok waar we meerdere Sabelpoten in de kleurslag citroen zien en een Serama hen. Als ik vraag waarom hij Sabelpootjes wilde, antwoord hij met dat hij het een mooi ras vindt en de veren op de poten ook erg gaaf vindt.

Zijdehoenders

Van de zijdehoenders, die er voor mij in eerste instantie heel anders uit zien dan de andere kippen, heeft Harm de krielversie en de grote versie. De laatste dagen en ook op de filmdag zelf regende het veel. Zijdehoenders kunnen daar slecht tegen en zitten daarom in een overdekte ren. Zelf zijn we ook af en toe heel hard naar binnen gerend om te voorkomen dat we drijfnat regende.

Wyandottes

Hoe het leven van een wyandotte eruit ziet? Ik begrijp dat het een zeer relaxed leventje is. Als ze wakker zijn, zoeken ze naar eten, nemen ze een zandbad en tokkelen gezellig samen voordat ze weer terug op stok staan. Wat een leven!

“De konijnen heb ik hier echt voor het fokken, de kippen echt voor de gezelligheid.”

Nadat we alle kippenrassen goed hebben bestudeerd en we moe zijn van het heen en weer rennen om de camera niet te laten verzuipen, kijken we beiden tevreden terug op deze dag. Natuurlijk moesten de babykonijnen ook nog even geshowd worden. Als je hier meer van wilt zien of wil leren over de verzorging van kippen, kun je het beste naar de Facebookpagina van Harms Farm. Een leerzame dag vol met goed verzorgde en gezond uitziende dieren.

Tot het volgende voerverhaal!