Garvo Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

Zijn kippen ook iets voor jou? Voor een eitje? Of om lekker in de tuin te scharrelen?

VERZORGING KIPPEN | De veelzijdigheid van kippen

Zijn kippen wel iets voor mij? Dat is de vraag die mensen zichzelf vaak stellen. Mensen zien wel eens wat kippen rond een huis scharrelen, of ze horen van mensen dat ze wat kippen in de tuin hebben voor lekkere eitjes. Of kippen geschikt zijn voor jou, hangt in eerste instantie af van of je voor kippen wil zorgen. Als je ervoor kiest om kippen te nemen, zul je ze namelijk moeten verzorgen. Om het verzorgen wat makkelijker te maken, hebben wij het een en ander voor je op een rij gezet.

Het begint bij een kuiken

Misschien begin je wel met de aanschaf van wat kleine kuikens bij een fokker of in de winkel. Als je begint met kuikens is het belangrijk dat ze ongeveer vanaf de tweede dag kuikenkorrel of kuikenmeel aangeboden krijgen als eten. Verder zorg je voor vers water, een huisje waar ze in kunnen verblijven én is de temperatuur erg belangrijk. In de eerste week dient de temperatuur ongeveer 35 graden te zijn. Elke week daalt deze gewenste temperatuur met 2 graden totdat het ongeveer 25 graden is. Ook let je erop dat de kuikens voldoende veren hebben en goed zijn gegroeid. Ben je tevreden over de conditie van de kuikens dan kun je langzaamaan de verwarmende elementen weghalen. Voor het afbouwen van de warmte kun je ongeveer de leeftijd van zes weken aanhouden.

Kippen legkorrel of legmeel

Wanneer de kippen deze eerste fase door zijn, vanaf een week of 20, gaat er het een en ander veranderen. Zo zorg je dat ze legkorrels of legmeel gaan eten. Hiermee groeien ze zo gezond mogelijk op. Als het goed is heb je tijdens de aanschaf van je kippenhok rekening gehouden met je uiteindelijke doel. Wil je bijvoorbeeld wat kippen bij huis voor de eieren? Dan is het wel handig als je kippenhok ook beschikt over een of meerdere legnesten. Een zitstok (het liefst demontabel i.v.m. bloedluis) in het hok is altijd belangrijk.

Heerlijke eieren dankzij de kruiden in het voer

Als we ingaan op de situatie waarbij je wat kippen bij huis hebt scharrelen voor de eieren, zijn er twee opties. Wil je eieren om op te eten, óf wil je eieren om zelf kippen te fokken. Binnen het assortiment van Garvo zijn de 7308 kruiden legkorrel (volledig) en 7309 kruiden legmeel (volledig) uitermate geschikt voor het lekkerste eitje. De eieren van kippen die dit voer krijgen, staan bekend om de heerlijke, donkere, okergele dooier en de volle smaak van het ei.

Uitbroeden van eieren

Wil je toch liever zelf bevruchte eitjes om kippen te fokken? Dan heb je uiteraard wel een haan nodig om de eieren te bevruchten. Hanen kun je hetzelfde voer geven als je volwassen kip. Binnen het fokken zijn er twee stromingen om te volgen. Je kunt kiezen voor natuurbroed, waarbij je de eieren laat liggen en de kippen ze zelf laat uitbroeden.

Kies je liever voor de broedmachine dan verzamel je de eieren en houd je ze zelf heel goed in de gaten. Eieren kun je na 6 à 7 dagen schouwen met een schouwlamp of met een zaklamp en een leeg wc rolletje. Hierdoor kun je zien of het ei bevrucht is. De bevruchte eieren plaats je na ongeveer een week in de broedmachine en daarna draai je de eieren dagelijks om.

Weetje: Mocht een dagvers eitje bevrucht zijn maar niet bebroed, dan kun je deze gewoon eten. De vrucht hierin is nog niet ontwikkeld. Als het ei bevrucht én meerdere dagen bebroed is kan je deze niet meer eten. Wanneer je het bevruchte én bebroede ei in het water legt dan gaat het ei ”dansen” vanwege het bewegende embryo. De onbevruchte maar wel bebroede eieren blijven rustig drijven.

Goed voeradvies

Welke keuze je ook maakt, de keuze voor het voer is een cruciale keuze. Het voer heeft namelijk veel invloed op je kuiken, kip, haan en op het ei. Laat je altijd goed informeren voordat je een keuze maakt. Heb je specifieke vragen of wil je gepersonaliseerd voeradvies voor jou kippen of kuikens? Vraag dan naar Mariska als je belt naar 0313-472321 of mail naar advies@garvo.nl

Gerelateerde blogs