Wanneer kies je voor korrels, muesli of gemengd voer voor jouw konijn of knaagdier?

VOER KONIJNEN & KNAAGDIEREN | De beste keuze

Als je op het punt staat om een keuze te maken voor een voer voor je konijnen of knaagdieren, kunnen de keuzes soms wat overweldigend zijn. Eigenlijk is het voer in 3 soorten te verdelen: muesli, korrels of gemengd voer. In deze blog vind je de speerpunten van elk soort voer en helpen we je erachter komen welk voer voor jouw dieren geschikt is.

Muesli

Muesli is het meest vergelijkbaar met de voeding van een konijn of knaagdier in de vrije natuur.  De muesli’s van Garvo bevatten onder andere gedroogde groente, granen en grassen die los van elkaar gemengd zijn in verschillende verhoudingen. Dit wordt aangevuld met brokjes vol vitamines en mineralen. Bovendien worden aan de muesli nog plantaardige oliën toegevoegd. Garvo maakt de muesli’s van grove delen en deels hele granen, zodat konijnen en knaagdieren lekker kunnen knabbelen en het de speekselaanmaak stimuleert. Ook stimuleren de vezels in het voer de spijsvertering. Met deze muesli’s blijven je konijnen en knaagdieren op een natuurlijke manier gezond.

Denk bij de muesli’s bijvoorbeeld aan de 1025 alfamix konijn, de 1050 alfamix cavia of de 1060 alfamix eekhoorn.

Selectief eetgedrag is mogelijk (voorkom dit door niet te veel te geven, bijv. geef dagelijks een afgemeten portie)
&

Dankzij de rijke variatie in grondstoffen is de opnametijd van muesli’s langer dan bij korrels

&

Muesli’s bevatten plantaardige olieën die ondersteunen in de vertering, vacht en energiehuisvesting

De muesli’s van garvo zijn geschikt voor alle konijnen en knaagdieren. Heb je dieren die gebruikt worden voor de fok en show? Onze muesli’s zijn speciaal geschikt voor een extra vitale conditie van het dier. Een goede conditie kenmerkt zich door een extra mooie vacht en levendige uitstraling van de dieren.

Alfamix

Bij het zoeken naar een naam voor vele van onze voeders was het belangrijk een naam te kiezen waarmee de speciale kracht en positionering duidelijk zou worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de eerste letter van het alfabet. Alfa staat namelijk vooraan en blijft vooraan.

Het uitgangspunt bij het ontwikkelen van deze voeders is om een voer te creëren met een duidelijke toegevoegde waarde voor de dieren waarvoor het bestemd is. Dit resulteert in een betere gezondheid, betere vruchtbaarheid en meer vitaliteit.

Alfamix staat voor een voer dat uit “gemixte” componenten (granen, vlokken, evt. groentes en korrels) bestaat, eventueel ook voorzien van oliën, lecithine en appelmelasse.

Korrel

Korrels zijn gebalanceerde samengeperste brokjes. De ingrediënten worden gemalen, gemengd en geperst tot een volledige korrel. In elke korrel zitten alle voedingstoffen (bouwstoffen, vitamines en mineralen) waar een dier behoefte aan heeft.

Denk bij korrels bijvoorbeeld aan de 5068 caviakorrel met vitamine c, de 5065 konijnenkorrel fok en onderhoud of de 5069 chinchilla korrel.

Korrels voorkomen selectief eetgedrag doordat de ingrediënten met alle voedingsstoffen in één brok vermalen zitten
&

de ingrediënten variatie zit in elke korrel, er is enkel keuze voor korrels waar alles al in zit

Vergeleken met muesli of gemengd voer eten de dieren mogelijk al gauw te veel korrels, omdat de dieren geen keuze hebben. Let hierbij op dat de dieren niet te zwaar worden. Korrels zijn bij uitstek geschikt voor alle konijnen en knaagdieren en in het speciaal voor dieren die selectief eten.

Gemengd voer

Gemengde voeders bestaan uit korrels, groenten en granen. Dit voer is vergelijkbaar met de voeding van konijnen of knaagdieren in de vrije natuur. Door de grovere structuur gaan de dieren extra knagen en kauwen wat de speekselaanmaak stimuleert. Gemengd voer bevat minder extra plantaardige oliën en gemiddeld minder vezels dan de muesli’s.

Denk bij gemengd voer bijvoorbeeld aan de 5081 gemengd konijnenvoer, de 6504 hamster en rat en de 5540 knaagdiermix.

Selectief eetgedrag is mogelijk (voorkom dit door niet te veel te geven, bijv. geef pas nieuw voer als het bakje leeg is)

&

Dankzij de variatie in grondstoffen is de opnametijd van gemengd voer langer dan bij korrels, wat de vertering bevorderd

&

Dankzij de variatie houdt dit voer de dieren lekker bezig met knagen

Gemengd voer is geschikt voor alle konijnen en knaagdieren.