Een veelvoorkomende reden waarom kippen gaan verenpikken is dat ze zich vervelen.

KIPPENGEDRAG | Kippen die verenpikken, wat doe ik eraan?

Soms doen kippen helemaal niet aan verenpikken, maar soms pikken kippen naar elkaar of bij zichzelf. Het verenpikkende gedrag kan meerdere redenen hebben. Omdat dit gedrag niet wenselijk is en bovendien ook niet past in het leven van een gezonde kip is het goed om dit in de gaten te houden. Gelukkig zijn bijna alle oorzaken voor verenpikken te achterhalen zodat je hier ook snel iets aan kunt doen.

Pikken door verveling

Een veel voorkomende reden waarom kippen gaan verenpikken is dat ze zich vervelen. Die verveling komt dan vaak omdat ze simpelweg te weinig te doen hebben op een dag. Dit is gemakkelijk op te lossen door de kip meer te doen te geven. Een makkelijke actie hiervoor is de mogelijkheid geven om lekker rond te scharrelen (op een grove bodem) en op zoek te laten gaan naar voer.

Mocht de kip dan nog blijven verenpikken, kun je ‘m ook meer uitdaging geven door het voer minder toegankelijk te maken. Ook kun je de kip wat ruwvoer geven, zodat ie dan daar weer mee bezig is. Let op: gebruik als bodembedekking geen stro in verband met verstikkingsgevaar.

Pikken door ruimtegebrek

Kippen hebben ruimte nodig. Het is dus ook altijd handig om voordat je kippen aanschaft goed te kijken welke ruimte je voor ze beschikbaar hebt. Zodra er teveel kippen op een te klein stuk grond lopen dan gaan ze naar elkaar pikken of ze plukken zichzelf kaal. Net als mensen houden kippen er niet per se van om te dicht op elkaar te zitten. Als je meerdere haantjes hebt, is het al helemaal van belang deze de ruimte te geven die ze nodig hebben.

Verder hebben kippen binnen de groep een duidelijke pikorde. Deze is doorgaans stabiel, maar wanneer nieuwe dieren toegevoegd worden of er meerdere hanen in een groep zijn kan het wel eens onrustig worden. Een kip die onderaan in de pikorde staat of die niet goed in de groep valt, wordt vaak gepikt. Ook in dit geval kan meer ruimte de oplossing zijn. Mocht de kip dan nog steeds niet op z’n plek zijn dan kun je de kip beter in een andere groep plaatsen.

Tip: naast bovenstaande oorzaken kunnen ook stress of antibacteriële middelen de vertering negatief beïnvloeden en innerlijke onrust veroorzaken, wat kan leiden tot het verenpikken.

Pikken door parasieten

Een andere reden die we kunnen geven voor het verenpikken van kippen is dat ze last hebben van parasieten. Als je de kip vastpakt dan zie je de parasieten tussen de veren lopen. Als een kip last heeft van parasieten zoals luizen of vlooien, krijgen ze jeuk. Door de jeuk verenpikken kippen erg veel met de hoop de jeuk te verminderen. Als je kippen hier last van hebben is het heel belangrijk om de bron van de ellende aan te pakken en dus de parasieten te verwijderen.

Pikken door tekort aan mineralen

Als een kip een tekort heeft aan mineralen, kan dit zich uiten in het verenpikken naar zichzelf en naar anderen. Je kunt deze reden herkennen doordat nieuwe veren in deze situatie niet snel terug groeien. De kip is dan niet in balans en heeft gewoon simpelweg meer mineralen nodig. Deze reden is gemakkelijk te voorkomen en op te lossen: volledig voer! Als je kiest voor een volledige voeding zullen je kippen geen last hebben van tekort aan mineralen.

___________________________________________________________________________________________________
In sommige gevallen is de oplossing dus heel simpel, maar soms zul je er ook wat meer moeite voor moeten doen om te zorgen dat de kip stopt met verenpikken. Passen bovenstaande redenen nou allemaal niet bij jouw situatie? Of twijfel je nog ergens over? Laat het ons dan weten!