Denk je dat je kippen last hebben van bloedluis?

Neem contact op voor gespecialiseerd advies

KIPPEN BLOEDLUIS | Bloedluis: hoe voorkom ik het?

Zoals bij elk dier is het ook bij kippen van belang dat je hun gezondheid en gedrag goed in de gaten houdt. Bij het houden van kippen kunnen namelijk soms wat kwaaltjes langskomen. Kwaaltjes zoals bloedluis waar niet alleen de kippen last van hebben, maar die ook voor jou als baasje heel wat tijd kunnen kosten. Vandaar dat het goed is om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende problemen bij kippen. Besef je trouwens wel dat kippen dankzij goed voer een beter immuunsysteem opbouwen waardoor ze minder vatbaar zijn voor deze kwaaltjes?

Bloedluis in het kippenhok

De bloedluis is een vervelende parasiet die in de gleuven en kieren van een kippenhok kan gaan zitten. Ook is de bloedluis vaak aanwezig onder de zitstok van de kippen. Als de bloedluis eenmaal aanwezig is, breidt deze ‘invasie’ zich in rap tempo uit. Bloedluis is voornamelijk ’s nachts actief en kruipt dan op de kippen. Overdag zit bloedluis op donkere plekken zoals dus onder de zitstok.

Hoe merk je dat je last hebt van bloedluis?

Je merkt de aanwezigheid van bloedluis vaak al snel aan het gedrag van de kippen dat verandert. Door de bloedluis raakt de kip – begrijpelijk – geïrriteerd en gaat vervolgens tussen z’n eigen veren en die van z’n soortgenoten pikken. Ook kun je het merken aan bleke kammen (signaal van bloedarmoede bij kippen) doordat de bloedluis het bloed uit de kippen zuigt. Verder kun je het zien aan het hok. Een grote hoeveelheid bloedluis ziet er namelijk uit als een soort hoopje roodbruin stof, maar dit zijn de eitjes van de bloedluis. Deze komen na 3 weken uit en dan zie je de beestjes zelf zitten. Dit kun je dus goed in de gaten houden.

Hoe voorkom ik bloedluis?

Het antwoord op de vraag hoe je bloedluis voorkomt is eigenlijk in 2 woorden samen te vatten: goede hygiëne. Als je hok goed schoon is, is er minder kans op bloedluis. Als het hok regelmatig netjes uit wordt gemest, de stok goed wordt gereinigd of even buiten kan ventileren dan scheelt dat al een hele boel. Ook is het goed om rekening te houden met het feit dat de eitjes van de bloedluis zich makkelijk verspreiden.

kippen in hok

Tips om bloedluis te voorkomen en te bestrijden

  • Schaf een stofzuiger aan voor het schoonzuigen voor alle gleuven en kieren van het hok
  • Gebruik een brander om aanwezige eitjes kapot te branden
  • Zorg ervoor dat de zitstok demontabel en te verwisselen is
  • Laat de zitstok geen contact maken met de zijwand, waardoor bloedluizen niet direct op de zitstok kunnen komen
  • Plaats bloedluisbakjes met olie onder de zitstok zodat de bloedluis niet op de kip kan komen

___________________________________________________________________________________________________
Goed voer zorgt voor een betere weerstand van de kip waardoor deze meer bescherming heeft tegen vervelende kwaaltjes als bloedluis. Twijfel je of je kippen last hebben van bloedluis? Voel je je ergens onzeker over als het gaat om de verzorging van kippen? Of wil je gewoon goed advies krijgen over de verzorging van je kippen. Neem dan contact met ons op.