Sommige mensen noemen ze croissantjes, maar het is dus een Ouessantschaap.

Op bezoek bij Reinie Koch

Op woensdagmiddag 13 juni 2018 ging ik langs bij Reinie Koch. Een thuiswedstrijd voor mij, aangezien zij en haar dieren in Doesburg wonen. Als ik aan kom rijden word ik luid blaffend onthaald door de mooie Friese stabij, Max. Ik begroet Reinie, zij doet haar laarzen aan en ik volg haar naar de prachtige tuin vol bomen, gras, bloemen, planten en natuurlijk de Ouessant schapen.

Kippen horen erbij

Als ik Reinie vraag wat ze nou precies met dieren heeft, krijg ik het volgende antwoord: “Mijn vader was kippenfokker en we hebben altijd kippen gehad. Het zit er helemaal ingebakken, kippen horen er gewoon bij. Schapen niet eens zo zeer, maar een kip die heb je gewoon.” Terwijl ze dit vertelt haalt ze het magische gele voerbakje tevoorschijn. Ik noem het magisch omdat het heel duidelijk een direct effect heeft op al haar dieren.

“Het eten gaat helemaal op, ze vinden het smakelijk. ’s Morgens duwen ze elkaar ondersteboven en willen ze allemaal bij de bak met voer.”

Zodra de schapen en de kippen het bakje zien, komen ze aangesneld.  “De kippen krijgen van mij volledig legmeel. Verder scharrelen ze echt overal rond. En de eieren, daar proef je het verschil heel duidelijk in vergelijking met die uit de winkels. De eieren hebben heerlijk zoete eidooiers, gewoon omdat de kippen zelf ook gezond voer krijgen.”

 

Geen croissantjes

De schapen die ik zie, zijn niet de standaard schapen die je overal rond ziet lopen. Als ik aan Reinie vraag wat voor schapen het zijn, vertelt ze me dat het ras “Ouessant” heet. Deze komen van het meest westelijke eiland van Frankrijk. Al gauw komt er een kleine glimlach om haar mond en zegt ze “Sommige mensen noemen ze croissantjes, maar het is dus een Ouessant schaap.”

“Ontwormen is een heikel punt. Wormen zorgen voor erge diarree bij schapen. Er worden allerlei middelen aangeprezen, maar hier is resistentie voor ontstaan. Het is best belangrijk dat je hier via het voer iets tegen probeert te doen en niet via medicijnen.”

Dieren betekenen voor haar levendigheid. “Je hebt je taak om ze te voeren en te verzorgen. Ik vind schapen geweldig leuk. Ze reageren op hoe ik binnenkom, en als ik van mijn werk terugkom dan ga ik lekker even bij de schapen zitten en word ik weer helemaal rustig. Het is echt heel ontspannen”

Stinkende honden zijn verleden tijd

Max, de Friese stabij, wijkt al de hele tijd niet van onze zijde. Als ik even de tijd neem om Max te aaien valt het mij op dat hij een geweldig zachte vacht heeft. “Max wordt altijd geprezen om zijn mooie vacht en kop.” Toen ik vroeg wat haar ervaringen zijn met het voeren van de hond vertelt Reinie: “Het voer van Garvo is totaalvoer en je krijgt geen stinkende honden. Hij rook echt naar hond en in huis rook het ook altijd naar de hond. Nadat hij op Garvo is overgegaan ruikt hij niet en in huis ruik je het ook niet meer. Hij heeft mooie zwarte poep en legt vaste keutels. Het is heel duidelijk te zien dat dit een resultaat is van het voer.”

En waarom dan die stabij? “Dit ras is goed bij kinderen, iedereen vindt ze leuk en ze zijn erg knuffelbaar.” Als we weer richting de bus lopen, krijg ik nog een laatste knuffel van Max. Ik kan me dus helemaal vinden in dat antwoord!

Tot het volgende voerverhaal!