Cavia's - Garvo

"Cavia's zijn leuk, makkelijk te houden, ze kunnen prima in een groepje bij elkaar en maken leuke geluiden. Het zijn sociale dieren met een eigen karakter."

Ontdek onze caviakorrel met vitamine C!

Op bezoek bij Thieu en zijn cavia’s

Op vrijdagmorgen ging ik langs bij Thieu Pompen, eigenaar van caviastal “Het Pompje”, maar vooral dierenliefhebber. Deze enthousiaste jongen hebben wij bij Garvo al vaker langs zien komen. Hij heeft een bijbaantje bij Discus Wammes in Kerkdriel en heeft al vaker leuke berichten op Instagram geplaatst over het voer van Garvo en zijn cavia’s. Nu we eindelijk weer goed en wel de weg op konden, dachten we: daar moeten we langs! En wat blijkt? Deze jongen heeft het niet alleen hartstikke mooi voor elkaar in zijn eigen tuin maar is ook nog eens goed op weg om later studenten op te leiden op het gebied van dierverzorging en dierhouderij! Goed bezig. Wij delen dan ook graag zijn verhaal met jou.

 

Opgegroeid met cavia’s

Wanneer ik mijn veelgestelde vraag stel “Waarom cavia’s?”, duiken we gelijk terug in de jeugd van Thieu. Toen hij kleiner was kwam hij vaak op de kinderboerderij van zijn familie en daar ontdekte hij cavia’s. Die wilde hij ook wel! “Toen ik 1 cavia had dacht ik, goh een nestje is ook wel eens leuk. Toen hebben we een beertje gekocht en is er gedekt en zo kwamen er steeds meer cavia’s bij. Totdat ik een stuk of 12 cavia’s had en dacht ik kan hier wel blijven rommelen maar er zijn ook veel rassen. Nu fok ik de Engelse gekruinde cavia, zwart.”

Leven met cavia’s

“Cavia’s zijn leuk, makkelijk te houden, ze kunnen prima in een groepje bij elkaar en maken leuke geluiden. Het zijn sociale dieren met een eigen karakter.”

Cavia’s moet je altijd samen houden, het zijn echte groepsdieren. Alleen wordt een cavia echt niet gelukkig.

Het wordt al heel snel duidelijk dat je cavia’s echt niet alleen moet houden, het zijn groepsdieren die samen moeten zijn met soortgenootjes. Verder is het belangrijk dat je een nachthok hebt dat tocht- en vochtvrij is, en dat ze zich hierin kunnen terugtrekken en kunnen schuilen in een flinke bult hooi.

Een leven vol eten

Als ik de vraag stel hoe een dag in het leven van een cavia eruit ziet, moeten we toch samen wel even lachen om zijn antwoord. “Eten.” Ze zijn dus vooral heel veel aan het eten. Ze eten ook volgens Thieu veel meer dan konijnen, wat ze ook iets duurder maakt in het onderhoud. Ze eten ontzettend veel hooi wat je aanvult met brokken, die zorgen voor de vitamines en mineralen.

Ik bied ze ook naast hun hooi en brokken nog groenvoer aan, en ook daar werken ze hele bergen van weg.

Vitamine C voor cavia’s

“Het is belangrijk dat de cavia’s een korrel bijgevoerd krijgen waar vitamine C in zit, want ze kunnen dit niet zelf aanmaken. Je moet ze dus wel bijvoeren.” Wist je dat cavia’s heel leuke geluidjes maken als hun eten eraan komt of als je met iets ritselt? Thieu vertelt dat ze dit geluid in de natuur niet maken, maar dat ze zichzelf die geluidjes hebben aangeleerd.

Verzorging

Belangrijk is om de nagels van de cavia’s goed bij te houden en deze te knippen als ze te lang worden. Dit is vaker nodig wanneer cavia’s binnen gehouden worden omdat ze ze dan niet aan bijvoorbeeld stenen kunnen afslijten. Verder heb je er volgens Thieu eigenlijk weinig werk mee als ze niet ziek worden. “Het gaat eigenlijk vanzelf. Je zorgt voor voer en water en je zorgt dat je de hokken regelmatig schoonmaakt.”

Liefhebberij en tentoonstellingen

Thieu vertelde ons van tevoren al even dat hij met zijn cavia’s fokt om ermee naar tentoonstellingen te gaan. Hij pakt 2 jonge cavia’s uit het hok en vertelt ons er het volgende over: “Dit zijn twee vrouwtjes die hier geboren zijn. Bij jonge cavia’s let ik op hun uiterlijk omdat ze dus voor tentoonstellingen worden gefokt. Een van deze twee heeft rode teentjes en dit is niet gewenst voor een eenkleurige cavia… dus deze verhuist naar een liefhebber als huisdier. De andere is wel geheel zwart en voldoet (volgens Thieu) aan alle eisen waar ze op beoordeeld wordt. dus met deze cavia fokt hij verder.

Een trots moment

De trots straalt van het gezicht van Thieu wanneer hij vertelt over het winnen van prijzen op een tentoonstelling. En dat lukt hem nog regelmatig, zien we aan de medailles die aan de muur hangen. “Ik word er echt blij van wanneer mijn cavia op een tentoonstelling wordt beoordeeld als een van de beste. Dan heb je dus goed geselecteerd, ze goed verzorgd en goed voer gegeven en ze worden dan verkozen. Daar word ik écht blij van!”

 

Het was ontzettend leuk om kennis te maken met deze relatief jonge liefhebber die hartstikke hard aan het bouwen is aan een toekomst voor zijn eigen cavia’s, maar ook voor huisdieren door heel Nederland in de toekomst. Wij zijn blij dat je voor Garvo gekozen hebt en achter dit merk staat; we hopen nog veel van je te zien. De passie voor cavia’s is wel duidelijk! Toen we de tuin in liepen, bleek dat er nog veel meer dieren te vinden waren.  Maar… bij de cavia’s is Thieu toch het gelukkigst.

Tot het volgende voerverhaal!