"Ook de passie voor vogels. Je moet het zien, je moet het voelen…"

benieuwd naar Garvo siervogelvoer?

Op bezoek bij Michael, Mathijs en hun siervogels

Op een vrijdagochtend in september gingen we langs op een wel hele bijzondere locatie! Ik maakte daar kennis met eigenaar Michael en bedrijfsleider Mathijs en kreeg een écht kijkje achter de schermen. De passie voor siervogels hebben zij samen omgezet in een prachtig terrein met enorm verschillende en soms zelfs zeldzame soorten. Zoveel volières, zoveel vogels… Hoe doen ze dat nou?

 

Van jongs af aan

Michael vertelt dat hij ermee is opgegroeid: zijn vader had vroeger thuis ook vogels. Na zijn studie begon het weer te kriebelen en kocht hij nieuwe siervogels. Uiteindelijk huurde hij een schuur van een boer, om zo nog meer dieren te kunnen houden. Toen hij besloot om groter te gaan denken, kreeg hij het terrein aangeboden waar alle dieren nu ondergebracht zijn.

Op een gegeven moment dacht ik van, ik wil het gewoon wat groter en professioneler aanpakken.

 

Zelf gebouwd

Enthousiast vertelt Michael hoe ze begonnen zijn. Mathijs is begonnen als bedrijfsleider toen het nieuwe terrein in gebruik werd genomen. Als ik hem hoor praten, hoor ik de trots in zijn stem doorklinken: dit is duidelijk zijn passie! Michael legt uit waarom hun terrein zo speciaal is: Mathijs heeft namelijk alles zelf gebouwd. Wanneer ik vraag hoe lang hij er mee bezig is geweest, vertelt hij bescheiden dat hij al bijna zes jaar aan het bouwen is. De volières, de panelen, alles is van zijn hand. En dat zie je: alles klopt tot in detail.

Siervogels verzorgen met gevoel

Wanneer ik vraag hoe je kunt zien dat de vogels gezond zijn, krijg ik daar geen pasklaar antwoord op. Mathijs legt uit dat het vooral belangrijk is dat je de vogels veel ziet, zeker als je geen ervaring hebt met vogels. Zo leer je hoe ze zich gedragen als ze zich goed voelen, en kun je sneller zien of er iets is wat je vogel dwarszit. Verzorgen is immers anders dan alleen maar voeren. De mening van Michael en Mathijs:

Dat kun je niet leren, daar moet je een beetje gevoel bij hebben.

Het belang van goed voer

Verzorgen is anders dan voeren, maar ook voeren is een kunst! Mathijs vertelt dat het best lastig kan zijn om uit te zoeken wat voor voer er bij de vogels past. Net als andere dieren hebben verschillende soorten siervogels andere voerbehoeften. Dat betekent dus dat je niet alle vogels hetzelfde voer kunt geven. Sommige soorten doen het minder goed op een standaard korrel, en dan is het belangrijk dat er specialistisch voer beschikbaar is, bijvoorbeeld de 824 siervogel tetrao. Michael legt uit dat het voer ervoor zorgt dat er meer bevruchte eieren worden gelegd, waardoor er meer jonge vogels grootgebracht kunnen worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld jongen van bedreigde soorten weer uitzetten in het wild.

 

Aan het einde van de rondleiding schiet me iets te binnen: “Realiseren jullie je wel dat dit voor andere mensen een hele dierentuin is?”
Even blijft het stil, en dan klinkt er met een grote glimlach bij zowel Michael als Mathijs: “Nu je ons eraan herinnert wel!”
Tijdens de rit terug naar Drempt voel ik dezelfde glimlach op mijn gezicht. Wat een mooie afsluiting van een bijzondere dag!

 

 

Tot het volgende voerverhaal!