"Ze zijn echt mega snel! Je kunt ze met de ogen niet volgen. Dat maakt ze juist heel leuk."

Ontdek onze Alfamix Eekhoorn!

Op bezoek bij Liesbeth en haar eekhoorns

Op vrijdag 20 oktober reden we naar het (voor ons) verre Noorden, waar we in Hooghalen kennis mochten maken met Liesbeth van den Hof en haar eekhoorns. We kennen Liesbeth al langer, want ze is enthousiaste deler van haar eekhoornfoto’s en een échte liefhebber die graag met Garvo meedenkt. Maar nu was het dan – na een hele lange stilte in verband met Corona – weer tijd om een nieuw voerverhaal op te nemen! Ik had er onwijs veel zin in en liet me graag verrassen over hoe het “houden van eekhoorns” er dan wel niet uitziet. En hoe je daar überhaupt bij komt… Die vraag werd al beantwoord met de sprankeling in de ogen van Liesbeth toen ze me haar eekhoorns liet zien. Ik neem jullie graag mee met ons bezoek!

 

“Ze zijn echt mega snel! Je kunt ze met de ogen niet volgen. Dat maakt ze juist heel leuk.” En dat kan ik bevestigen. Terwijl we staan te praten rennen, vliegen en springen de eekhoorns door de volières heen. Bij Liesbeth zitten allemaal Japanse Lissen. Dit is een soort dat lijkt op de Noord-Europese eekhoorn, maar die moet je volgens Liesbeth niet willen houden (en dat mag ook niet). De eekhoorns zitten verdeeld over enkele volières, die door middel van tunnels met elkaar verbonden zijn.

 

Huisvesting voor eekhoorns

De volières van de eekhoorns moeten lekker ruim zijn en er moet voldoende materiaal beschikbaar zijn. Zo vertelt Liesbeth: “Holle boomstammen, ze nestelen in kurk, als het maar beschut is. Al helemaal als ze jongen hebben: dan hebben ze genoeg eigen blokken nodig. Op 2 eekhoorns moet je minimaal 3 blokken aan nestkasten regelen.”

Heel belangrijk zijn sluizen bij de volière. Eekhoorns zijn zo snel, je doet de deur open om erin of eruit te gaan… je knippert met je ogen en ze zijn weg.

Voer voor eekhoorns

Als ik vraag naar wat voor eekhoorns qua eten belangrijk is, antwoord Liesbeth dat noten het grootste bestandsdeel zijn van het voer, zoals walnoten en hazelnoten. Dierlijke eiwitten zijn ook erg belangrijk voor eekhoorns. “Ik ben erg blij met jullie voer. Het is als basis premiumvoer een mooie constante mengeling waar dingen inzitten die ze lekker en minder lekker vinden, maar die wel goed voor ze zijn.”

Als ze het voer laten liggen, dan sla ik een dag over moet voeren. Ze moeten het gewoon op eten, ook de dingen die ze minder lekker vinden, want die zijn wel goed voor ze.”

Liesbeth geeft daarbij ook nog aan dat het belangrijk is om de lissen niet teveel groente bij te voeren, want dan krijgen ze gauw diarree. En als lissen diarree hebben, is het snel einde verhaal.

Hoeveelheid voer

De hoeveelheid voer die je geeft aan de eekhoorns, hangt af van het jaargetijde. “Als de eekhoorns jongen hebben, voer je ze wat meer. Op dit moment zie je dat ze echt meer zin hebben in eten en zich winterklaar aan het maken zijn. Ze hebben meer nodig om een speklaagje aan te maken en de wintervacht te krijgen. Ik kan niet precies zeggen hoeveel ik ze voer, ik voer ze namelijk op het oog.”

Uiterlijk eekhoorns

Op de vraag waarop Liesbeth let bij het uiterlijk van de eekhoorns en hoe je kunt zien dat ze gezond zijn geeft ze het volgende antwoord: “Ik kijk vooral naar of ze dikke staarten hebben. Een mooie, dikke en volle staart is een teken van goede gezondheid.” Daarnaast zijn de tanden ook belangrijk en deze moeten voldoende afgeslepen worden door bijvoorbeeld de hondenbotten die in het hok hangen.

Let erop: eekhoorns zijn géén knuffeldieren

Als ik Liesbeth vraag wat ze nog graag mee zou willen geven, twijfelt ze hier geen seconde over. Ze zegt: “Denk erom dat het geen knuffeldieren zijn, dat zijn ze gewoon niet. Daar waarschuw ik ook voor als mensen eekhoorns willen houden. Je kunt wel op een bankje gaan zitten en dan eten ze rustig op je knieën maar dat is het dan ook.”

Ik vond het een fantastische ervaring! Het was ontzettend fascinerend om deze dieren van zo dichtbij te mogen bekijken en hun gang te zien gaan. Bedankt Liesbeth voor je gastvrijheid en dat je in al je enthousiasme ook alvast wat in de Facebookgroep van de Nederlandse Eekhoornvereniging hebt geplaatst over ons bezoek.

Tot het volgende voerverhaal!