"Het zijn net een paar honden die achter je aan lopen”

benieuwd wat een rendier te eten krijgt?

Op bezoek bij de rendieren van Patrick en Merel

Midden februari stapte ik met een lekker zonnetje in de bus onderweg naar Donder en Bliksem! En dan heb ik het niet over het weer, maar over de leuke rendieren van Patrick en zijn vrouw Merel. Zelf kom ik niet zo vaak rendieren tegen dus ik was erg benieuwd hoe ze in het echt zouden zijn en wat voor een band zij met hun dieren zou hebben. Toen ik samen met Patrick mijn eerste stappen in hun weiland zette verbaasde ik me hoe nieuwsgierig en gezellig ze waren. Maar waar kwam toch dat halve gewei vandaan?

Rendieren als huisdieren

Patrick vertelt me dat hij en Merel op een gegeven moment graag huisdieren wilden omdat ze een mooi stukje land hadden en eigenlijk wel geïnteresseerd waren in rendieren. Toen kwamen ze een advertentie tegen van de Mettemaat en is hij al gauw een kijkje gaan nemen en bleken Bliksem en Donder de geschikte keuze.

“Om de rendieren tam te laten worden hebben we ze uit de hand gevoerd en ze zijn nu redelijk tam voor zover een rendier tam kan worden”.

Voer voor rendieren

In de natuur eten rendieren eigenlijk kosmos, maar dat is in Nederland natuurlijk niet te vinden. Vandaar dat Patrick zijn rendieren de brokken van Garvo geeft (6002 rendierbrok) gemengd met granen. Verder krijgen de rendieren nog kalverhooi. Ook zijn vers water en voldoende ruimte voor rendieren ook een vereiste.

Een half gewei

Uitgerekend de dag voordat we kwamen filmen hadden Donder en Bliksem nog even met elkaar gestoeid. Eigenlijk vond ik het wel wat hebben, de laaghangende zon en het halve gewei. Het geeft toch wel een heel mooi beeld wat voor een bijzonder dier een rendier eigenlijk is. Dat ze wel vaker even een stoeipartij hebben, blijkt uit het verhaal van Patrick over de bronst.

“Vervolgens kwam er een hier in het weilandje, draaide zich om en toen was ik het doelwit. Het enige wat ik kon doen was het bankje pakken en dat ertussen houden. Een aantal meter heb ik de grond niet geraakt en heeft hij zijn gewei goed op de bank getest, maar gelukkig werd ik ontzet door de buren en mijn vrouw”. Toch hoort het erbij en gebeurt het alleen in de bronst. “Verder zijn het schatjes” en dat kan ik na het spelen en aaien ook beamen.

De band met je rendier

Voor Patrick en zijn vrouw zijn de rendieren een beetje hun kinderen.

“We zijn erg op dieren gericht en de rendieren horen daar echt bij. Iedere dag kun je je tuin inlopen en even bij de rendieren staan, het zijn net een paar honden die achter je aan lopen”.

Wat mij ook erg bij is gebleven is het prachtige majestueuze loopje dat de rendieren opzetten als ze indruk op je willen maken. Ergens is het te vergelijken met dressuur van paarden, maar ik vind zelf de rendieren met hun gewei wat indrukwekkender. Bovendien bewaart Patrick de geweien van de afgelopen jaren en is de groei goed bij te houden. Net als Patrick ben ik erg benieuwd hoe de geweien van Donder en Bliksem komend jaar weer gaan groeien…

Tot het volgende voerverhaal!