Naast het voer nog wat te snacken aan de ezels geven, is niet goed voor ze. Ze worden namelijk snel te dik.

zorg voor passend voer voor je ezels

Op bezoek bij Mondanifarm

Op een zomerse middag gingen we langs bij ezelliefhebbers Danique Troisfontaine (links) en haar moeder Monique Troisfontaine (rechts) in het zonnige dorpje Reijmerstok in Zuid-Limburg. Sinds kort hebben zij speciaal voor de ezels een mooie weide achterin de tuin waar de ezels Coco, Bruno, Abby en Anna rondlopen in hun ezelparadijs en lekker kunnen grazen. Toen we de achtertuin inliepen was ik diep onder de indruk van alle aandacht, liefde en moeite die in dit paradijselijke stuk grond was gestopt. Voordat ik het wist waren we bij de ezels die al gauw poolshoogte kwamen nemen en vanaf toen de show stalen.

Een meisjesdroom

Toen ik vroeg hoe ze ooit op mini ezels zijn gekomen, vertelt Danique “Dit is stiekem de droom van mijn moeder, die altijd al mini ezels wilde houden en nu hebben we eindelijk de gelegenheid hiervoor. Het is echt een droom die uitkomt” Maar bij ezels alleen bleef het niet, want inmiddels is dit ezelparadijs genaamd Mondanifarm (Mon staat voor Monique en Dani voor Danique) uitgebreid met kippen, mini paarden, eenden, duiven en honden. De liefde voor de ezeltjes straalt er maar al te duidelijk vanaf als ik vraag hoe het voor Danique voelt dat ze elke dag hiervan mag genieten:

“Het is een onbeschrijfbaar gevoel. Het is eigenlijk alsof je leeft in een klein paradijsje” – Danique

De dag van een ezel

Dat de ezels net zo gek zijn op de baasjes als andersom is te merken als Danique vertelt over de dag van een ezel. “Het begint eigenlijk ’s ochtends wanneer je wordt opgewacht bij de poort en dan krijgen ze hun voer en hooi. Ze liggen lekker in de zon en ze krijgen wat knuffels.” Een heel relaxte dag dus.

Wel zijn de ezels – zoals het spreekwoord luidt – koppig en vooral nieuwsgierig. Als een ezel niet wil, dan wil ie ook niet en krijg je ‘m ook niet van de plek af.

“Je moet nooit een ezeltje alleen houden! Het zijn echt groepsdieren en ze moeten echt een maatje hebben waar ze mee kunnen spelen en tegenaan kunnen kruipen.”

De rol van voer

Als ik met Danique in gesprek kom over het voer wordt het al gauw duidelijk dat er bij de aanschaf van ezels vrij weinig aandacht wordt besteed aan het voer. En dat terwijl het voer een hele grote rol speelt in het leven van een ezel.

“Bij ons krijgen ze de 1035 alfamix ezel van Garvo en onbeperkt ruwvoer. Je hoort al snel dat je ezels naast hun voer nóg iets lekkers erbij moet geven, maar dat is eigenlijk helemaal niet goed voor ze. Ze worden namelijk snel te dik.”

Waarom Garvo?

“Alle noodzakelijke vitamines en mineralen zitten erin en Garvo is een van de weinige merken die voer specifiek voor ezels maakt. Je hebt wel heel veel voer voor paarden, maar dat zijn toch echt twee totaal verschillende dieren.”

En terwijl ik alle andere dieren ook nog even mag bezoeken en naar huis ga met een eierdoos vol met versgelegde eieren van de boerderij, vind ik het jammer dat deze dag er alweer op zit. Wat een beleving! Maar niet getreurd, want zowel de ezels uit dit ezelparadijs als alle andere dieren van Mondanifarm zijn te volgen via Facebook én Instagram.

Tot het volgende voerverhaal!