categorie: Actualiteit 31 januari, 2019

Wintertips om jouw dieren de winter door te helpen

Garvo wintertips

Het is eind januari en als we naar buiten kijken zien we de sneeuw liggen. Een heel mooi gezicht, maar sneeuw en kou hebben voor dieren vaak wel gevolgen. Gelukkig kunnen de meeste dieren er prima tegen, maar dan wel met een beetje hulp van het baasje. Om jou en je dieren de winter door te helpen, zijn we op pad gegaan om alle ins en outs over de winter te verzamelen.

Katten in de winter

In deze video wordt duidelijk welke aanpassingen je dient te maken in de hoeveelheid voer die je je kat geeft in de winter. Ook bespreken we de wintervacht van de katten en het onderhoudt dat deze vacht van het baasje vergt. Verder is het belangrijk dat als je kat de sneeuw in gaat, dat je goed op de voetzooltjes let zodat deze niet uitdrogen. Maar het belangrijkste is – en misschien ook wel het meest kenmerkende – dat katten heel goed zelf kunnen bepalen hoe warm of koud zij willen liggen.

Honden in de winter

In deze video legt Mariska je uit waar je op moet letten als je in de winter of met kou met je hond gaat wandelen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat niet alleen jij, maar ook de hond goed zichtbaar is. Verder kan in de sneeuw spelen heel erg leuk zijn, maar het is te heftig voor de maag van de hond om te veel sneeuw binnen te krijgen. Bovendien leren we dat het erg hondafhankelijk is hoe ze omgaan met kou en is het vooral belangrijk om goed naar het gedrag van je hond te kijken.

Geiten in de winter

In deze video laten we je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je geiten in de winter zorgeloos buiten kunnen blijven. Je moet ze een handje helpen door een goed hok te hebben met hooi en stro, maar ook maken geiten – mits ze goed voer krijgen – een goede wintervacht aan waardoor ze erg koude temperaturen goed kunnen trotseren. Geiten hebben hetzelfde voer nodig als in de zomer, maar de hoeveelheid voer hangt wel van de geiten zelf en van de buitentemperatuur af.

Kippen in de winter

In deze video maakt Mariska duidelijk waar je op moet letten als je je kippen in de winter buiten wil laten. Kippen kunnen in principe wel buiten blijven, als ze maar de mogelijkheid hebben om in een warm hok te verblijven. Als je ook graag in de winter van lekkere eieren wilt genieten zul je ook het een en ander moeten aanpassen. Helaas voor Mariska heeft de winter geen invloed op de tijd dat haar hanenwekker gaat, want de haan begint nog steeds om 5 uur ’s ochtends met kraaien.

Hamsters in de winter

In deze video bespreken we de vraag die online gigantisch veel terug te vinden is: Hoe weet ik of mijn hamster dood is of een winterslaap houdt? Het is misschien lastig te zien, maar door de temperatuur van je hamster te checken weet je al een heleboel meer. Laat je niet afleiden door de tragere ademhaling of hartslag, want dat hoor bij een winterslaap. Ook is het belangrijk om tijdens deze winterslaap te zorgen voor voldoende voer en vers water. Overigens heeft een hamster wel echt rust nodig voor een goede winterslaap.

Cavia’s in de winter

In deze video zien we de mannetjescavia en hun avonturen buiten. Deze cavia’s zijn gewend om in de winter buiten te verblijven, maar dit kan alleen door de hokken die volgestopt worden met hooi en stro waardoor hun temperatuur op pijl blijft. Voor de vrouwtjes zijn er niet genoeg warme hokken dus die gaan naar binnen. Het is belangrijk dat de hoeveelheid voer voor je cavia’s wordt afgestemd op de temperatuur buiten, want hoe kouder het is hoe meer energie ze gebruiken om warm te blijven. Ook is het belangrijk dat je een goede korrel kiest waar voldoende vitamine C inzit. Dit maken cavia’s namelijk niet zelf aan maar deze vitamine is wel broodnodig voor een gezonde cavia.

Alle wintertips zijn te zien op onze Facebookpagina en natuurlijk op ons Youtubekanaal. Volg ons op alle social media kanalen zodat je nooit meer iets mist!

 

 

Deel dit nieuwsbericht op uw favoriete kanalen