Elk dier is een apart iemand en uniek in hun eigen ik, dus ook het voeren is voor iedereen apart.

Op bezoek bij boerderij de Eikenhof

Op dinsdag 19 juni 2018 ging ik langs bij Astrid en Mark Welten van Boerderij de Eikenhof in Liessel (Noord-Brabant). Na een hartelijk ontvangst, raak ik al gauw met ze aan de praat en komen het fijne karakter en de passie van dit stel duidelijk naar voren. Ze nemen ruim de tijd voor me en inmiddels hebben we ruim een uur met elkaar gekletst voordat we beginnen met filmen. Maar toen we eenmaal begonnen met filmen, werd het pas echt leuk om alles te weten te komen over Astrid, Mark en hun dieren.

De Nederlandse Landgeit

“Binnen de Oud Hollandse rassen sprak de landgeit ons heel erg aan. Juist door de verschillende soorten, kleuren en maten. Inmiddels zijn wij een erkend fokcentrum geworden dat toegekend is door SZH, waar we natuurlijk hartstikke trots op zijn. We laten mensen graag kennis maken met de landgeit. Vroeger had bijna iedereen een witte melkgeit en dat vinden wij op een boerderij thuishoren. Daardoor is de liefde voor geiten gegroeid, omdat het nieuwsgierige dieren zijn die altijd lekker bezig zijn.” Nu ik hier zo’n kwartiertje rondloop, kan ik dat alleen maar bevestigen!

“Als je ooit een geit wil aanschaffen, kies dan voor de landgeit. De landgeit mag verschillen in horens, kleuren, vacht en nog veel meer. Je hebt veel diversiteit binnen de Nederlandse landgeit en zo kun je goed het verschil zien. Elke geit is te herkennen en heeft dan ook een eigen naam.”

Duidelijk hardere hoeven

Nadat de vader van Mark jaren geleden al Garvo voerde aan zijn duiven, is dit voor Mark toch wat op de achtergrond geraakt. Jaren later kwam hij weer in contact met Garvo en is hij geitenvoer toch weer gaan proberen. Hij voerde de alfamix geit en kon al gauw duidelijke verschillen zien. “Je ziet het terug aan de vacht, de hoorns en de hoeven. Vooral de hoeven zijn een stuk harder.”

“Het voer dat ruikt zo heerlijk zoet, het is net een snoepwinkel.”

Ook Astrid vertelt tijdens het voeren van de geiten dat ze altijd even een momentje neemt als alle geiten aan het eten zijn om te kijken of ze goed in hun vacht zitten. “Hoefproblemen hebben we niet meer dankzij dit geitenvoer. Eerder waren we een van de weinigen die de geiten ’s winters binnen hielden. Sinds dat wij Garvo voeren hebben we geen ontstekingen en losse hoeven meer. De hoeven zijn veel harder en daardoor minder vatbaar voor dit soort dingen.”

Voeradvies bij pasgeboren lammetjes

“Vroeger hadden we soms moeite om de pasgeboren lammetjes aan het geitenvoer te krijgen”, vertelt Astrid. “Zelfs met kleinere brokken, gaf het voeren ooit problemen. Toen wij in contact kwamen met Garvo en rondliepen op de fabriek lieten ze ons de muesli zien voor de geiten. We vonden dit zo zoet en lekker ruiken, als dit misgaat moet het wel heel gek gaan dachten we. Zo namen wij de eerste zak mee naar huis.”

Gelukkig zag Astrid hierna dat de lammeren steeds beter gingen eten, maar toch bleef de groei achter. “Normaal gesproken zou je langs de winkel gaan om te vragen wat je verkeerd doet, maar je krijgt als je Garvo belt direct hulp. Ze vragen ook door en zo bleek dat het om de juiste hoeveelheid geitenvoer ging. Een schep was voor mij gewoon een schep, maar voor elk voer geldt weer een andere optimale hoeveelheid voor de lammeren. Elk dier is een apart iemand en uniek in hun eigen ik, dus ook het voeren is voor iedereen apart. Zo was dit probleem ook snel weer opgelost.”

Verplichte ontspanning

Als ik aan Mark vraag wat de dieren met hem doen, krijg ik natuurlijk het antwoord wat ik had kunnen verwachten: “Wat doen dieren met me? Nou, me een hele hoop werk bezorgen!” zegt hij, waarna hij begint te lachen. “Ik beleef vooral heel veel plezier aan de dieren. Er zijn zo veel dingen waaraan je terugziet dat ze het leuk hebben doordat je ze goed verzorgd. Denk hierbij aan een schoon hok, het voeren en de aandacht. Maar ook doe ik het voor mezelf. Ik heb een eigen bedrijf waar ik erg druk mee ben en de dieren zorgen voor een verplichte ontspanning. Je kunt niet zomaar afbellen. Het geeft veel ontspanning op drukke momenten en wij vinden onze rust en voldoening in het verzorgen van onze dieren.”

Tot het volgende voerverhaal!