Garvo
Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
Terug
Garvo

(top)sportpaarden en pony’s

Garvo heeft met Fyto Horse Care het sportpaardenvoer 230 fyto gold ontwikkeld. Fyto gold zorgt dat uw paard in optimale conditie is en betere prestaties blijft leveren. Dat kan alleen omdat Garvo het paard ziet als topatleet. Voor topprestaties is gezondheid een eerste vereiste. Gezondheid heeft alles te maken met weerstand – en hoge natuurlijke weerstand hangt samen met optimale vertering. Om die vertering maximaal te ondersteunen wordt aan fyto gold een darmbeschermer toegevoegd. De opname van de voedingsstoffen wordt hierdoor zeer sterk ondersteund. Tweede vereiste is de beschikbare energie. Een lege tank tijdens de wedstrijd betekent het einde van de prestatie; een te volle tank vormt ballast. Een wedstrijd stelt hoge eisen aan een paardenlichaam; het moet perfect functioneren voor de beste prestatie en daarom beschikken over alle noodzakelijke voedingsstoffen. Fyto gold levert precies de juiste bouwstoffen en de juiste brandstof. De combinatie van de verschillende oliën maakt fyto gold uniek. Het voer heeft een compleet aminozuren- en vetzurenpatroon, opgebouwd uit diverse plantaardige oliën en toegevoegde lecithine. Lecithine werkt als emulgator die zich zowel met vet als met water verbindt, en zorgt dat het vet als brandstof wordt benut. Daardoor kunnen de paarden probleemloos hoge vetpercentages uit de voeding benutten. Dit garandeert langdurige energie met een minimale verzuring – en minder verzuring betekent minder vermoeidheid.

Vetten en verzuring

Wie wil presteren met paarden in een uithoudingssport, moet zorgen dat de spieren van het paard zo laat mogelijk verzuren. Immers, bij verzuring verstijven de spieren en zijn topprestaties uitgesloten. Uniek van fyto gold is dat de verzuring veel later optreedt dan normaal.
De belangrijkste energiebronnen van een paard zijn koolhydraten en vetten. Een paard kan normaliter maximaal vier minuten presteren met energie uit koolhydraten. Daarna schakelt het dier over op andere energiebronnen. Eerst worden de vetten aangesproken. Is de vetreserve op, dan gaan karakterpaarden hun lichaamseiwit verbranden. Dat gaat eigenlijk te ver; dat is afbraak van het lichaam. Het herstel hiervan duurt vele malen langer dan wanneer een paard voldoende brandstof (vet) voorradig heeft. Het werkt als volgt: vergelijk vetverbranding met olieverbranding, en koolhydraten- en eiwittenverbranding met houtverbranding. Het verbranden van olie is vrijwel restloos, maar van hout blijft as (melkzuur) over. Dus bij verbranding van koolhydraten en eiwitten verzuurt een paard. Een paard dat voldoende vetten beschikbaar heeft om te presteren verzuurt langzamer dan een paard dat zijn lichaamseiwit moet aanspreken. In de uithoudingssport zijn vetten dus de belangrijkste energiebron. Maar het verstrekken van vetten vergt de nodige kennis van het verteringsapparaat van paarden. Paarden hebben geen galblaas en kunnen daardoor normaliter niet meer dan vier à vijf procent vet verteren. Maar zoals gezegd kunnen ze dankzij de lecithine in fyto gold wél hogere vetgehalten verteren.

Voederadvies

  • zorg altijd voor volop structuurrijk hooi en onbeperkt stro
  • wacht na gedane arbeid minimaal een uur met voeren
  • zorg altijd voor vers water
  • wacht na het voeren minimaal een uur met werken/rijden
  • verstrek dagelijks afhankelijk van ras, activiteit en van de hoeveelheid en soort ruwvoer

producten voor (top)sportpaarden en pony’s

231 fyto form – aanvullende muesli. Voor recreatie en (top)sportpaarden en pony’s in rust
230 fyto gold – aanvullende muesli. Voor fok en (top)sport paarden
9521 garvo darmconditioner – voor een blijvende gezonde darmflora en darmwerking
contact
Garvo bv Molenweg 38 6996 DN Drempt