Garvo
Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
Terug
Garvo

lama’s, alpaca’s en kamelen

Lama’s, alpaca’s en kamelen
Bijna iedereen weet ze wel ergens te staan: prachtige kameelachtigen zoals kamelen, lama’s of schaapskamelen, en alpaca’s of berglama’s. Ze vallen op door hun bijzondere uiterlijk, prachtige kleuren en hun wollige uiterlijk. Als ze goed verzorgd zijn, dan is het een genot om naar te kijken! De dieren, die oorspronkelijk uit zuidelijke werelddelen stammen en overal als huisdier worden gehouden, hebben in onze noordelijke streken specifieke huisvesting, verzorging en voeding nodig. Hun conditie en gezondheid zijn grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van hun voeding. Bij kameelachtigen is te luxe of te eenzijdig voer een groter probleem dan een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Deze herkauwers hebben namelijk een uitzonderlijk efficiënte spijsvertering en halen het maximale uit sober eten. Toch is alleen gras of hooi te eenzijdig; in onze doorsnee weides staat immers overwegend raaigras met hooguit vijftien verschillende kruiden, terwijl de dieren in het wild vaak uit allerlei grassen en kruiden kunnen kiezen. Bijvoeding met geschikt krachtvoer is dus het gehele jaar noodzakelijk.

Garvo heeft al jaren uitgebalanceerd voer voor kameelachtigen, 6004 camalabrok met precies de nodige eiwitten, vezels en vitaminen. Dit voer voorziet in de dagelijkse behoeften en draagt bij aan harde hoeven en droog bespierde dieren. Ook zorgt het voor een perfecte hormoonhuishouding en daarmee een goede vruchtbaarheid, probleemloze dracht, gemakkelijke geboorte en een zorgeloze zoogperiode. Kameelachtigen met zo’n perfecte conditie worden niet snel ziek en hebben mooie, droge en zijdezachte wol.

schema hoeveelheid voor (zie voederadvies)

Hoeveelheid per dag in de zomer

alpaca

volwassen gewicht 55 – 70 kilo 300 – 500 gram

lama

volwassen gewicht 100 – 120 kilo 500 – 800 gram

kameel

volwassen gewicht 450 – 700 kilo 2 – 3,5 kilo

 

Voederadvies

  • deel de benodigde dagelijkse hoeveelheid voer in tweeën en voer tweemaal daags
  • verstrek altijd onbeperkt rogge- of haverstro en beperkt lang vezelrijk hooi (totaal circa 1 kilo ruwvoer per 100 kilo lichaamsgewicht) plus 6004 camalabrok (zie onderstaande tabel)
  • voer aan het einde van de dracht en tijdens de lactatie is 30 - 50% meer dan normaal
  • voer verder niets bij. Brood en het meeste keukenafval is ongeschikt als bijvoer
  • creëer meerdere voederplaatsen op enige afstand van elkaar zodat alle dieren rustig kunnen eten
  • geef de dieren dagelijks onbeperkt water
  • onderstaand schema is een indicatie voor de dagelijkse hoeveelheid 6004 camalabrok. Stuur de hoeveelheid bij, afhankelijk van de conditie van de dieren. Verstrek bij koude naar behoefte meer voer
  • hoeveelheid per dag in de zomer voor alpaca's van 55 - 70 kilo = 300 - 500 gram kameel volwassen gewicht 450 - 700 kilo 2 - 3,5 kilo
  • hoeveelheid per dag in de zomer voor lama's van 100 - 120 kilo = 500 - 800 gram
  • hoeveelheid per dag in de zomer voor kamelen van v450 - 700 kilo = 2 - 3,5 kilo

producten voor lama’s, alpaca’s en kamelen

6004 camalabrok – volledige brok (8 mm). Geschikt voor alle kameelachtigen van jong tot oud
contact
Garvo bv Molenweg 38 6996 DN Drempt