Garvo
Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button
Terug
Garvo

lama’s, alpaca’s en kamelen

Kameelachtigen (lama’s, alpaca’s en kamelen)
Bijna iedereen weet ze wel ergens te staan: prachtige kameelachtigen zoals kamelen, lama’s of schaapskamelen, en alpaca’s of berglama’s. Ze vallen op door hun bijzondere uiterlijk, prachtige kleuren en hun wollige uiterlijk. Als ze goed verzorgd zijn, dan is het een genot om naar te kijken! De dieren, die oorspronkelijk uit zuidelijke werelddelen stammen en overal als huisdier worden gehouden, hebben in onze noordelijke streken specifieke huisvesting, verzorging en voeding nodig. Hun conditie en gezondheid zijn grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van hun voeding. Bij kameelachtigen is te luxe of te eenzijdig voer een groter probleem dan een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Deze herkauwers hebben namelijk een uitzonderlijk efficiënte spijsvertering en halen het maximale uit sober eten. Toch is alleen gras of hooi te eenzijdig; in onze doorsnee weides staat immers overwegend raaigras met hooguit vijftien verschillende kruiden, terwijl de dieren in het wild vaak uit allerlei grassen en kruiden kunnen kiezen. Bijvoeding met geschikt krachtvoer is dus het gehele jaar noodzakelijk.

6004 camalabrok
Garvo heeft al jaren uitgebalanceerd voer voor kameelachtigen, 6004 camalabrok met precies de nodige eiwitten, vezels en vitaminen. Dit voer voorziet in de dagelijkse behoeften en draagt bij aan harde hoeven en droog bespierde dieren. Ook zorgt het voor een perfecte hormoonhuishouding en daarmee een goede vruchtbaarheid, probleemloze dracht, gemakkelijke geboorte en een zorgeloze zoogperiode. Kameelachtigen met zo’n perfecte conditie worden niet snel ziek en hebben mooie, droge en zijdezachte wol.

Hoeveelheid per dag in de zomer

alpaca

volwassen gewicht 55 – 70 kilo 300 – 500 gram

lama

volwassen gewicht 100 – 120 kilo 500 – 800 gram

kameel

volwassen gewicht 450 – 700 kilo 2 – 3,5 kilo

 

Alpaca’s
Alpaca’s zijn onderdeel van de familie kameelachtigen. Ze komen van nature voor in het centrale en zuidelijke gedeelte van het Andesgebergte. Ze leven van Peru tot Argentinië op een hoogte van tot wel 4800 meter. In deze gebieden eten alpaca’s voornamelijk verschillende soorten grassen.

De alpaca is een sociaal dier dat het liefst in een kudde leeft. De kudde hoeft niet alleen uit alpaca’s te bestaan, maar kan ook lama’s, geiten of schapen bevatten (Als je ervoor kiest verschillende diersoorten in één kudde te houden houdt er dan wel rekening mee dat deze ook verschillende soorten voer moeten krijgen, elke diersoort heeft zijn eigen voedingsbehoefte). Tegenwoordig zijn de alpaca’s ook een geliefd dier om te houden rondom huis door hun vriendelijke voorkomen, opvallende uiterlijk en nieuwsgierige gedrag.

6006 alpaca plus
De basis van de voeding voor gehouden alpaca’s is gras en ruwvoer van goede kwaliteit. Echter heeft dit ook aanvulling nodig, aangezien gras en ruwvoer niet volledig voorziet in de (hoeveelheid) benodigde vitamines en mineralen voor alpaca’s. 6006 alpaca plus is een vitamine- en mineralenkorrel (3mm) die je naast het gras en ruwvoer voert om wél te voorzien in alle voedingsstoffen die een alpaca nodig heeft.

De 6006 alpaca plus bevat een hoog gehalte aan vitamines en mineralen, waardoor slechts een kleine hoeveelheid per dag nodig is. De toegevoegde sporenelementen bestaan uit goed opneembare chelaten, waardoor zoveel mogelijk voedingstoffen ook daadwerkelijk opgenomen worden tijdens de vertering.

De 6006 alpaca plus voorziet in de onderhoudsbehoeften van volwassen alpaca’s naast het onbeperkte ruwvoer. Het is een smakelijke korrel, waardoor de alpaca’s het graag (blijven) eten. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de alpaca met dit aanvullende voer alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt. Zo bouwt de alpaca een natuurlijke weerstand op en blijft het dier in optimale conditie.

Tijdens de dracht, lactatie en groei van de alpaca’s verandert de behoefte in voedingstoffen. De voerwijze en voerhoeveelheid moet in deze situaties aangepast worden. Voor meer informatie hierover, vraag het ons via advies@garvo.nl of 0313-472321.

Voederadvies

  • verstrek altijd onbeperkt rogge- of haverstro en beperkt lang vezelrijk hooi (totaal circa 1 kilo ruwvoer per 100 kilo lichaamsgewicht)
  • vul het ruwvoer aan met dagelijks 6004 camalabrok of 6006 alpaca plus
  • deel de benodigde dagelijkse hoeveelheid voer in tweeën en voer tweemaal daags
  • creëer meerdere voederplaatsen op enige afstand van elkaar zodat alle dieren rustig kunnen eten
  • geef de dieren dagelijks onbeperkt drinkwater
  • voer verder niets bij. Brood en het meeste keukenafval is ongeschikt als bijvoer
  • voer aan het einde van de dracht en tijdens de lactatie is 30 - 50% meer 6004 camalabrok dan normaal

producten voor lama’s, alpaca’s en kamelen

6004 camalabrok – volledige brok (8 mm). Geschikt voor alle kameelachtigen van jong tot oud
6006 alpaca plus – aanvullende vitamine- en mineralenkorrel (3mm) voor de onderhoudsbehoefte van volwassen alpaca’s
contact
Garvo bv Molenweg 38 6996 DN Drempt