HUISVESTING WATERVOGELS | Wat is de beste huisvesting voor mijn watervogels?

Heb je al watervogels? En wil je meer weten over de huisvesting voor watervogels? Dan hebben we voor jou misschien wel wat leuke tips verzameld in deze blog. Ben je geïnteresseerd in watervogels en heb je altijd al willen weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je het beste huisje voor jouw watervogels maakt, dan zetten we alle musthaves op een rijtje voor je in deze blog. Want het houden van verschillende watervogels vraagt wel enige tijd en moeite, als je de ideale omgeving voor deze dieren wilt creëren. Maar dan heb je ook een leven lang gezellig gekwetter en gekwaak.

Kort samengevat:

De ideale huisvesting voor watervogels bestaat uit een omheining (die je jaarlijks kortwiekt*) of een volière. Het liefst zet je meerdere dieren bij elkaar en zorg je voor een mooie vijver waarin de watervogels kunnen zwemmen, voedsel kunnen zoeken en de veren mee kunnen verzorgen.

* Kortwieken is het knippen van de veren van de vogels, zodat ze niet wegvliegen. Op deze manier kun je watervogels houden in een omheining, mits je dit jaarlijks bijhoudt. Elke ruiperiode groeien de veren namelijk weer aan.

Waar moet de vijver aan voldoen?

Diepte

De diepte van de vijver hangt af van de soort watervogel.

  • 80 cm diep > zwanen
  • 60 cm diep > zee- en duikeenden
  • 35 cm diep > overige ganzen en eenden

Oppervlakte

  • Eenden

Voor een paartje eenden is 2 m2 vijver en een ruimte met gras van ongeveer 5 m2 voldoende. Bij meerdere dieren, moet gekeken worden naar het soort watervogels en hun gedrag. Dat bepaalt hoeveel oppervlakte benodigd is.

  • Ganzen

Een paar ganzen heeft een vijver van ongeveer 2 x 2 meter nodig, maar het grasveld moet minstens 100 tot 200 m2 zijn. Als de ganzen het gras in de zomer te kort houden, kun je concluderen dat er óf te veel dieren zijn óf dat ze te weinig ruimte hebben.

  • Zwanen

Zwanen zijn echte zwemmers en lopen niet heel graag. Daarom moet ze vijver zeker 25 tot 50 vierkante meter zijn. Gras en langere vegetatie rond de vijver lusten ze graag. Je kunt uitgaan van een grasveld van 100 tot 200 m2 voor de zwanen.

Omgeving

Zorg ervoor dat de vijver een gemakkelijke in- en uitloop heeft voor de watervogels. De omheining rond de vijver kan op verschillende manieren. Ons advies is een omheining van minstens 1.20 cm hoog die doorgaat tot 20 cm in de grond vanwege gravende roofdieren. Vlak boven de grond stroomdraad aanleggen zorgt ook voor extra bescherming. Houd ook de omgeving vrij van scherpe voorwerpen zodat de dieren zich niet kunnen verwonden.

Tip: zorg voor boomstammen en takken als attributen voor de watervogels om op te zitten of te schuilen.

Beschutting

Veel watervogels zijn winterhard, wat betekent dat ze het gehele jaar rond buiten kunnen zijn. Wel is het belangrijk dat ze een hok of beschutting hebben indien nodig. Bij gemiddeld weer betekent dit een afdakje met 3 zijwanden en een eenvoudig dak. Wordt het echt koud? Zorg dan voor een nachthok dat vorst- en tochtvrij is. Een dikke laag bodembedekking is ook essentieel. De vijver moet ook ijsvrij blijven zodat de watervogels op open water kunnen blijven. Is het juist warm? Dan bieden planten schaduw en schuilmogelijkheden.

Als het goed is weet je nu alle ins- en outs van de huisvesting van een watervogel. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Dan kun je Mariska Hooijer (productadviseur bij Garvo) mailen via advies@garvo.nl.