Garvo
Garvo
Volg ons op: facebook instagram youtube linkedin twitter
Garvo Nederland Garvo United Kingdom & Republic of Ireland Garvo Deutschland Garvo France Garvo Türkçe
search-button

Garvo topprestatie actie – Nederlandse fokverenigingen hebben het zwaar

5 mei, 2021 Actualiteit

In maart ging de “topprestatie” actie van Garvo van start. Vanwege de publiciteit is student Jesse van Dalen (student Journalistiek) bij Garvo terecht gekomen en heeft zowel Garvo als een van de deelnemende clubs – de Sportfokkersvereniging Vollenhove – geïnterviewd. Hieronder kun je het artikel lezen:

 

Nederlandse fokverenigingen hebben het zwaar 

De sportfokverenigingen in Nederland hebben het financieel zwaar, door corona kunnen zij niks organiseren. Het fokken van de dieren gaat wel door, maar voor de verenigingen is er weinig lol aan. Normaal zijn er meerdere shows in een jaar, nu is er al een hele tijd geen geweest. Ook de gezellige dagen die de verenigingsleden samen hebben, kunnen nu logischerwijs niet doorgaan. Geld komt er door het ontbreken van de shows ook niet binnen en voor veel verenigingen is dit dus een probleem.

Andries van Benthem is de penningmeester van de sportfokkersvereniging in Vollenhove. Hij vertelt dat met name het niet door gaan van de shows en beurzen ten grondslag ligt aan de situatie bij sommige verenigingen. De vereniging pakt zoveel mogelijk acties aan die in de buurt zijn georganiseerd, een van die acties is van het diervoerbedrijf Garvo.

Garvo heeft de zogeheten topprestatieactie op poten gezet, hierbij willen zij aandacht vragen voor de fokkers in Nederland. Bij deze actie is het niet de bedoeling om de verenigingen financieel van een boost te voorzien, maar meer om aandacht te vragen voor het werk dat alle fokkers doen. Er mag wel wat meer waardering naar de fokkers, ze steken er veel tijd en liefde in en dat mag beloond worden. Met deze actie probeert Garvo een impact achter te laten en probeert ze de verenigingen echt in hun kracht te laten staan.

Een ander probleem voor de verenigingen is de ‘vergijzing’. Het aantal jongeren dat lid is bij een fokvereniging is niet heel erg hoog, de aandacht gaat meestal toch naar andere bezigheden. Ook Garvo ziet dit probleem en wil hier graag, ook met de actie, aandacht voor vragen. De fokvereniging in Vollenhove probeert ook zoveel mogelijk in beeld te blijven bij jongeren en zo’n actie als die van Garvo helpt daarbij. Andries vertelt dat veel mensen het fokken van dieren wel leuk vinden, maar ze moeten er gewoon mee in aanraking komen en ze moeten even weten dat het nog bestaat. Zoals overal geldt het ook bij de fokverenigingen zo, hoe meer mensen zijn aangesloten, hoe meer geld er aanwezig is. De trend is helaas dat er minder mensen zijn aangesloten bij verenigingen en dus wordt het voor de verenigingen ook steeds moeilijker om te blijven bestaan.

Het is ook een hele keuze vertelt Andries, je moet bijvoorbeeld van het ene konijntje dat je hebt naar tien konijnen. Het liefst heeft Andries ook dat iedereen met dieren lid wordt bij de vereniging, maar zo iets valt niet af te dwingen. Het kost meteen veel meer tijd en ruimte en dat is voor veel mensen toch iets dat ze weerhoudt van het worden van fokker.

Andries kijkt reikhalzend uit naar de momenten dat de vereniging weer samen kan komen en er weer beurzen en shows gehouden kunnen worden. Hopelijk redden de meeste verengingen het tot die tijd, want zodra dat weer mogelijk is, komt het allemaal wel weer goed. Garvo neemt zich dit ook zeer ter harte, ze krijgen veel berichten binnen van fokkers die het allemaal heel erg missen. De gemiddelde 70-plusser heeft heel erg veel aan het contact met andere fokkers en de vergaderingen, zo vertelt Garvo. Dit geldt waarschijnlijk niet alleen voor de 70-plussers, maar voor de meeste fokkers. Andries onderschrijft dit alleen maar. De omgang met dieren is heel erg leuk en elke dag bezig zijn om een zo mooi mogelijk dier te hebben, maar het contact met andere fokkers dat is toch wel wat het extra mooi maakt. Helaas moet dat nog even wachten, maar er gloort hoop aan het einde van de tunnel.

contact
Garvo bv Molenweg 38 6996 DN Drempt